Kamerleden buigen zich in Laak over problematiek rond arbeidsmigranten

Nieuws
De Kamerleden maken kennis met het team van Mobiel informatiepunt EU-arbeidsmigranten.
De Kamerleden maken kennis met het team van Mobiel informatiepunt EU-arbeidsmigranten. (Foto: gemeente Den Haag)

Leden van de Tweede Kamer-commissie SZW (Sociale Zaken & Werkgelegenheid) hebben vrijdag 19 april een werkbezoek gebracht aan de Haagse wijk Laakkwartier. Zij staken hun licht op over de problematiek rond EU-arbeidsmigranten in Den Haag, met name over de groep die laag- en ongeschoold werk doet. Naar schatting telt Den Haag zo’n 50.000 van deze arbeidsmigranten: bijna 10% van het totale inwonertal van de stad.

Kamerleden Mariëtte Patijn (GroenLinks-PvdA), Thierry Aartsen (VVD) Tjebbe Van Oostenbruggen (NSC) en Don Ceder (CU) werden ontvangen door Martijn Balster, wethouder Volkshuisvesting, Welzijn, Wijken en Zuidwest. Ook arbeidsmigratie maakt deel uit van zijn portefeuille. In Vrouwenbuurtlab Laak lichtte de wethouder de Haagse situatie rond EU-arbeidsmigranten toe, mede aan de hand van het gemeentelijk programma Arbeidsmigratie.


Veel EU -arbeidsmigranten werken niet in Den Haag, maar wonen er wel. Niet zelden betalen zij ook extreem hoge huurprijzen, terwijl zij leven onder erbarmelijke omstandigheden. In sommige wijken overstijgt het aantal geregistreerde arbeidsmigranten de 20 procent. Het werkelijke percentage is vermoedelijk nog veel hoger. Dat is slecht voor de sociale samenhang en zet de leefbaarheid in vaak toch al kwetsbare wijken verder onder druk

Fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden

Wethouder Balster benadrukte daarom het belang van de registratie van EU-arbeidsmigranten. De Tweede Kamerleden behandelen binnenkort een wet dat een toelatingsstelsel voor uitzendbureaus introduceert. Deze wet moet ertoe leiden dat werkgevers en uitzendbureaus, waarvan Den Haag er 1661 telt, hun verantwoordelijkheid nemen. De wethouder riep de kamerleden op om te zorgen dat werkgevers ook een rol krijgen bij de goede registratie van hun werknemers. En dat ze fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden bieden en zorgen voor onderdak. ‘No bed, no business’, stelde de wethouder.

Haagse Pandbrigade

Medewerkers van Stichting Barka en politiemensen van Bureau Laak vertelden over hun ervaringen rond arbeidsmigratie. Later maakten de Kamerleden op straat kennis met het mobiele informatiepunt voor EU-arbeidsmigranten én met de voorlichters die met deze bus Den Haag in trekken. Een rondwandeling door Laak en Spoorwijk langs woningen met veel arbeidsmigranten, waarbij de Haagse Pandbrigade voor toelichting zorgde, maakte de problemen daarna nog inzichtelijker.

Stevige wetgeving

Er zijn verschillende wetten in voorbereiding waarmee arbeidsmigratie in goede banen kan worden geleid en de woonomstandigheden van arbeidsmigranten kunnen worden verbeterd ,,Stevige wetgeving is echt nodig om uitwassen die we nu vaak zien te voorkomen’, stelt wethouder Martijn Balster.
VVD Kamerlid Thierry Aartsen Benadrukte vrijdag het belang van dit soort werkbezoeken: “Het is goed om tussen al het vergaderen dat wij doen ook te zien waar de problemen zich in werkelijkheid opstapelen.”

In Vrouwenbuurtlab Laak lichtte wethouder Martijn Balster de Haagse situatie rond EU-arbeidsmigranten toe.