Containers voor lampen en apparaten op drie locaties in Den Haag

Nieuws
Den Haag plaatst op drie locaties speciale containers voor elektrische apparaten.
Den Haag plaatst op drie locaties speciale containers voor elektrische apparaten. (Foto: gemeente Den Haag)

Neem je die lamp van oma of ouderwetse platenspeler weer mee naar huis als ze op de vrijmarkt niet worden verkocht? Of gooi je ze thuis in de container? Nee, zegt de gemeente Den Haag, doe ze dan in de speciale container van Wecycle zodat de onderdelen nog een tweede leven krijgen en er geen grondstoffen verloren gaan.

Dit jaar plaatst de gemeente Den Haag, samen met stichting Open, op drie locaties speciale containers van Wecycle voor elektrische apparaten. Daarnaast moedigen milieucoaches bewoners aan om de niet-verkochte apparaten in te leveren. Deze acties, gericht op het verzamelen van niet-verkochte apparaten met een stekker of batterij en lampen, sluit aan bij de nieuwe ‘Werkagenda circulaire economie’ van Den Haag. 

Inleverpunten

De Wecycle-inleverpunten staan bij de vrijmarkten aan de Leyweg (Escamp), Boekhorststraat (Centrum) en bij het Belgisch Plein (Scheveningen). 

Afval minimaliseren

“Ook in Den Haag voelen we de verantwoordelijkheid om onze stad voor te bereiden op de toekomst. Den Haag moet groen en gezond blijven. Door zuiniger om te gaan met grondstoffen en afval te minimaliseren, dragen we bij aan een duurzamer Den Haag, waar iedereen trots op kan zijn,” zegt wethouder Arjen Kapteijns (Grondstoffen). 

Waardevolle grondstoffen

Recycling van elektrische apparaten is belangrijk voor het behoud van waardevolle grondstoffen en het voorkomen van milieuvervuiling. Verschillende materialen zoals kunststoffen, ijzer, glas en andere metalen kunnen na recycling opnieuw worden gebruikt als nieuwe grondstoffen in nieuwe producten. Het gescheiden inleveren van elektrische apparaten en lampen draagt zo bij aan een effectief recyclingproces. Per jaar verdwijnt ongeveer 1,5 kilo per persoon aan elektrische apparaten en lampen in de afvalbak. 

Circulaire economie

Een circulaire economie betekent minder verspilling en meer hergebruik, wat niet alleen leidt tot minder afval, maar ook tot een betere beschikbaarheid en betaalbaarheid van grondstoffen. Den Haag heeft al stappen gezet met diverse projecten en initiatieven. De circulaire sloop van het Zuiderstrand theater, dat in zijn geheel in Oss wordt herbouwd, de inkoop van circulair meubilair en de duurzaamheidskringen voor ondernemers zijn voorbeelden van projecten die leiden tot een meer circulaire economie. Daarnaast heeft de overstap naar een circulaire economie niet alleen invloed op het grondstofverbruik en de uitstoot van broeikasgassen, maar biedt het ook economische kansen. Volgens berekeningen van TNO kan dit leiden tot een potentiële groei van zo’n 3.500 banen in Den Haag. Denk bijvoorbeeld aan banen in de verwerking, reparatiesector en meer technisch complexe functies. 

Om de transitie te versnellen, lanceerde Den Haag deze week de ‘Werkagenda circulaire economie’. Deze agenda bouwt voort op eerdere projecten en brengt structuur aan om samen met de stad te werken aan een toekomstbestendige circulaire economie. Het doel? Naar 2030 toe significante stappen zetten en tegen 2050 een volledig circulaire economie realiseren. Door bewustwording, circulair ondernemerschap en een transitie in de bouw en infrastructuur te benadrukken, zet Den Haag in op een duurzame toekomst voor de stad.