Haagse scholieren verbeelden in Madurodam hun idee van vrijheid

Nieuws
 Eline (rechts) helpt leerling met kraanvogelvouwen.
Eline (rechts) helpt leerling met kraanvogelvouwen. (Foto: Nikkie Born)

Jongeren gingen op woensdag 24 april in het themapark creatief aan de slag met het thema ‘Verbeeld jouw vrijheid’. De challenge was bedacht en georganiseerd door de Madurodam-collegeleden Lara (15) en Eline (17). Alle gemaakte kunstwerken krijgen een plek bij de Vrijheidsmaaltijd voor jongeren op 5 mei in Madurodam, waarvan de challenge de aftrap was. 

Lara en Eline zijn lid van het college van Burgemeester en Wethouders van Madurodam. In tweetallen bedenken en voeren de leden een eigen challenge in zijn of haar bestuursperiode uit. Lara en Eline willen leeftijdsgenoten bewust maken van de waarde van vrijheid. Zo kwamen ze op het idee van de challenge ‘Verbeeld je vrijheid’ voor brugklasleerlingen. Hiervoor gingen de leerlingen creatief aan de slag. Zo bespoten ze onderdelen van vrijheidskunstvogels, gingen ze aan de slag met de vouwkunst origami en kwamen ze met hun  persoonlijke verhalen over vrijheid. 

Geslaagde dag

De organisatoren Lara en Eline  blikken terug op een geslaagde dag. “Vooraf vonden we het spannend of de leerlingen het aandurfden om in duo’s met een andere scholier te werken. Ze zitten wel op dezelfde schoolgemeenschap, maar kennen elkaar niet. Dat pakte erg goed uit. We waren verrast dat er zoveel uitingen van vrijheid kwamen. In symbolen; van wereldbol tot weegschaal, roeptoeter tot duif; en ook in gedachtes. Vrijheid kan alleen goed werken als we niet tegenover elkaar maar naast elkaar staan.” Na afloop concludeerden Lara en Eline dat vrijheid niet voor iedereen hetzelfde is. “Wat je vanuit huis hebt meegekregen, of hoe je naar de wereld kijkt, is voor iedereen anders.” 

Samen met anderen

Deelnemers David (12) en Floris (14) vonden het leuk om op deze manier andere leerlingen te leren kennen. “Op onze kunstwerkvogel hebben we mensen samen uitgebeeld. Vrijheid heb je als persoon niet alleen, maar alleen samen met anderen.” Klasgenoten kozen voor thema’s als “Liefde overwint alles”, een pride-regenboog en gebalde vuist die staat voor opkomen voor jezelf. De oogst was een geweldige verzameling en verbeelding van vrijheidsgedachten. Inspirator van de dag was presentatrice Lisa Wade en artistieke uitdager was Stichting KunstVerbind.

Vrijheidsmaaltijd

Na een succesvolle eerste editie in 2023, organiseert het Madurodam Kinderfonds ook dit jaar op Bevrijdingsdag de enige Vrijheidsmaaltijd in heel Nederland voor jongeren. Tijdens deze maaltijd kunnen deelnemers andere 12-18 jarigen uit de stad leren kennen en met elkaar in contact komen. Het programma bestaat uit een gratis lunch, live muziek, dans en ontmoetingen en vindt in samenwerking met het Residentie Orkest in Amare plaats. De op 24 april tijdens de challenge in Madurodam gemaakte vrijheidskunstvogels krijgen ook een mooie plek bij de Vrijheidsmaaltijd voor jongeren. Aanmelden is gratis: https://www.madurodam.nl/nl/madurodam 

College van Madurodam

Madurodam heeft sinds 1952 een college van burgemeester en wethouders. Prinses Beatrix was de eerste burgemeester tot haar kroning in 1980. Inmiddels is Madurodam toe aan haar 72ste college, bestaand uit tien jongeren van tien verschillende middelbare scholen uit Den Haag en omstreken die een jaar lang bestuurlijke ervaring op doen. Ze adviseren het bestuur van Madurodam Kinderfonds over de besteding aan goede doelen, vertegenwoordigen Madurodam bij commerciële en publieks- evenementen en voeren tijdens hun bestuursjaar een ‘challenge’ uit waarbij ze verbinding leggen in de samenleving en iets goeds doen voor de maatschappij.

Leerlingen bespuiten onderdelen voor de kraanvogels met hun eigen symbolen.
Na afloop met z'n allen nog even op de foto.