Eerste Nederlandse vestiging van G.B. Spadafora geopend aan de Denneweg in Den Haag

Partnerbijdrage
Onthulling van de voorjaarscollectie in aanwezigheid van de Italiaanse ambassadeur.
Onthulling van de voorjaarscollectie in aanwezigheid van de Italiaanse ambassadeur. (Foto: Jort Stengs)

In Den Haag is onlangs de eerste Nederlandse vestiging van de iconische juwelier G.B. Spadafora officieel geopend aan de Denneweg 182. Eigenaresse Monica Spadafora verrichte in aanwezigheid van de Italiaanse ambassadeur, Giorgio Novello, de officiële openingshandeling. Samen onthulden zij de nieuwe voorjaarscollectie van de juwelierszaak geïnspireerd op mediterrane bloemen, zoals de Soldanella, die bloeien in de regio Calabrië waar Monica vandaan komt.  

G.B. Spadafora brengt niet alleen handgemaakte Italiaanse juwelen en sieraden, maar ook een rijke geschiedenis aan familieverhalen met zich mee. Zo werd de inmiddels overleden vader van Monica in Italië vereerd als de ‘goudsmid van de Madonna’s’, vanwege zijn indrukwekkende kronen voor de heilige Madonna’s. Ook zijn privécollectie antieke sieraden is erkend als nationaal erfgoed door de Italiaanse overheid en zijn via een catalogus in de Haagse boetiek te bewonderen. Het eerste exemplaar hiervan werd overhandigd aan de Italiaanse ambassadeur.

Bezoekers kunnen bij G.B. Spadafora terecht voor handgemaakte oorbellen, kettingen en andere sieraden variërend voor dagelijks gebruik tot bijzondere gelegenheden. Voor meer informatie: www.gbspadafora.com 

Nieuwe voorjaarscollectie 

Het atelier van G.B. Spadafora, gevestigd in de Italiaanse regio Calabrië, heeft de nieuwe voorjaarscollectie ontwikkeld met behulp van oude Italiaanse technieken. Het proces begint met het ontwerpen van de sieraden, waarbij rekening wordt gehouden met de huidige trends, en het verfijnd weven van de gouden draden. Monica Spadafora licht toe: “Onze nieuwe voorjaarscollectie is geïnspireerd op de mediterrane bloemen die bloeien in de regio. Denk bijvoorbeeld aan de Soldanella bloem en narcissen. Een van mijn favoriete items is een collier met witte bloemen die bezet zijn met microparels. Deze zijn er niet op gelijmd, zoals meestal gebeurt, maar erop genaaid met fijn geweven gouddraad. Dit is een eeuwenoude techniek van de Byzantijnen die in onze Italiaanse streek nog steeds wordt gebruikt.” 

Perfecte stad 

G.B. Spadafora opent voor het eerst in de eeuwenlange familiehistorie een boetiek buiten Italië. Monica zegt hierover: “Het is niet per toeval dat ik Den Haag heb gekozen als plek om G.B. Spadafora uit te breiden. Den Haag is de perfecte stad voor onze juwelen. De stad heeft een bijzondere positie als stad van vrede en recht. Dat past goed bij onze geschiedenis. Onze juwelierszaak is ook dichtbij de Italiaanse ambassade en de Denneweg is, zoals we in Italië zeggen, ‘il salotto della città’, de huiskamer van de stad. Dat maakt de cirkel rond!” 

Lange historie 

G.B. Spadafora vindt zijn oorsprong in de 18e eeuw, met een lange familielijn van goudsmeden. “Op de trouwakte uit 1882 van mijn betovergrootvader stond dat hij in die tijd al goudsmid was, maar volgens de overlevering oefent mijn familie het vak al sinds de 18e eeuw uit”, aldus Monica. In 1955 opende Monica’s vader Giovan Battista Spadafora een juwelierswinkel in de geboorteplaats van de familie San Giovanni in Fiore in de regio Calabrië, met groot succes. Hier werd de naam G.B. Spadafora synoniem met hoogwaardige sieraden. 

Het verhaal achter het beeldmerk 

Spadafora, de zevenkoppige draak, werd in de jaren tachtig herontdekt door Monica’s vader. De zevenkoppige draak wordt gezien als symbool van overwinning op het kwaad. Het vormde een inspiratie voor de ontwerpen. Monica werd in haar jongere jaren opgeleid door haar inmiddels overleden vader, die ze de ‘Leonardo da Vinci’ van de familie noemt. Zijn passie voor innovatie leidde tot het ontwikkelen van nieuwe mechanismen voor het dragen van sieraden en gebruikte zelfs medische instrumenten naast conventioneel gereedschap om zijn juwelen te vervaardigen. Toen hij zich later ook stortte op het maken van imposante kronen kreeg hij een tweede bijnaam: ‘goudsmid van de Madonna’s’. 

“Calabrië is erg gelovig, Maria wordt er overladen met sieraden als offers voor genezing of om onheil af te wenden. Van al het goud dat zo wordt verzameld, laat de kerk kronen maken om de Madonna’s mee te tooien”, vertelt Monica. Om alle familieverhalen te bewaren ambieert Monica deze te delen met Nederland in de hoop dat het inspireert voor het leven hier. 

Handgemaakte juwelen

Bezoekers kunnen bij G.B. Spadafora aan de Denneweg 182 terecht voor handgemaakte oorbellen, kettingen en andere sieraden variërend voor dagelijks gebruik tot bijzondere gelegenheden.