Samen zwerfafval opruimen voor een schoner Nederland
Samen zwerfafval opruimen voor een schoner Nederland (Foto: aangeleverd)

´Het is niet jouw afval maar wel ons probleem´

Algemeen

DEN HELDER –  Arnout Schaap (52) begon ooit als enthousiaste vuilnisman in Gemeente Amsterdam en is inmiddels directeur van Recycle Valley. Door middel van educatie zet Recycle Valley zich al jaren in voor een schoner Nederland. Jaarlijks komt meer dan 35 miljoen kilo zwerfafval in de natuur terecht. Dat is geen mooi gezicht en niet goed voor de levende wezens in de natuur. Daar wil Recycle Valley iets aan doen en jij kunt daarbij helpen.

Door: Oesha van Dijk

25 juni komt Recycle Valley in actie met het estafette evenement NoordHollandsch Schoon. Het doel van dit evenement is om het Noord-Hollands kanaal vrij te maken van zwerfafval. De etappes lopen vanaf Den Helder tot aan Amsterdam en in elke stad en dorp waar het kanaal doorheen stroomt kun jij je opgeven als afvalprikker. “Als niemand het zwerfafval opruimt, gaat het rechtstreeks de zee in. Den Helder heeft een sluisuitgang en daarmee vervuil je de zee. Dan is het afval van niemand meer en moeilijker op te ruimen” zegt Arnout Schaap. Normaal geef je tijdens een estafette het stokje aan elkaar door, maar tijdens NoordHollandsch Schoon mag iedereen hetzelfde tijdstip beginnen. Elke etappe is ongeveer 3,5 kilometer lang. “Dit lijkt kort maar uit de ervaring blijkt dat je hier toch dat je hier ongeveer anderhalf uur mee bezig bent.”

‘Zwerfafval kan niet’

Schaap legt uit waarom het opruimen van zwerfafval zo belangrijk is. “Hiermee geven we een signaal af: zwerfafval kan niet. In Nederland zijn we al heel lang bezig met awareness programma’s over zwerfval en dat gaat gelukkig goed. Mensen gooien hun afval in een prullenbak en Nederland wordt steeds schoner. Maar het is ook belangrijk om afval dat niet van ons is op te ruimen, afval opruimen van een ander hoort bij een schoner Nederland. We moeten met elkaar zeggen: dat stuk afval is niet van mij, maar als ik het niet opruim dan blijft het voor altijd liggen en dat is een probleem. Deze gedachtestroom is niet nieuw, Peter Smith uit Amsterdam had al 10 jaar geleden gezegd: Als iedereen een stukje zwerfafval opruimt hebben we binnen een week een probleem - dan ligt er namelijk te weinig zwerfafval om op te ruimen.”

Opgeven

Iedereen die enthousiast is en wil helpen om het Noord-Hollands kanaal schoon te prikken kan zich opgeven tot en met 24 juni via www.recyclevalley.nl. Recycle Valley zorgt voor prikstokken en vuilniszakken. “De enige kwalificatie die wij vragen aan de vrijwilligers is het vermogen tot het incasseren van veel complimentjes”, aldus Arnout Schaap.

Over het kanaal

Het Noord-Hollands kanaal is een waterweg van 80 kilometer die Den Helder met Amsterdam verbindt. Na de aanleg van een directe verbinding met de Noordzee in 1876 werd het Noord-Hollands kanaal aanzienlijk minder vaak gebruikt, maar het is nog steeds een prachtig stukje geschiedenis om langs te lopen en te genieten van het water en het omliggende groen.

Arnout Schaap
Afbeelding
Magnetron zorgt voor woningbrand in Den Helder Algemeen 10 uur geleden
Afbeelding
Traumateam bij Medemblikkerloods in Den Helder 112-nieuws 6 jul, 11:21
Afbeelding
12 nieuwe sociale huurwoningen Spuistraat, de vlag mag uit Algemeen 6 jul, 10:08
Afbeelding
Burgers en boeren Texel roepen onafhankelijkheid uit REGIONIEUWS 5 jul, 16:04
Afbeelding
Kom Wad proeven workshops voor kinderen Algemeen 4 jul, 15:27
Afbeelding
Heb jij iets bijzonders meegemaakt? Algemeen 4 jul, 15:08
Afbeelding
Eerste pup in opvang Ecomare Algemeen 4 jul, 14:35
Afbeelding
Roofvogels kijken op Balgzand bij Den Helder Algemeen 4 jul, 14:07
Afbeelding
De ZomerBieb in School 7 Algemeen 4 jul, 13:50
Afbeelding
Relatiebasis: Op ieder potje …… Algemeen 4 jul, 13:07
Afbeelding
Excuses provincie Noord-Holland voor slavernijverleden Algemeen 1 jul, 14:05
Afbeelding
Het streekvervoer in Den Helder ligt vrijdag plat Algemeen 30 jun, 08:55
Afbeelding
Provincie investeert 1,5 miljoen euro in ’slimme oplossingen om elektriciteitsnet te ontlasten Algemeen 29 jun, 12:28
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Den Helder

Op Rodi Den Helder volg je het laatste nieuws uit Den Helder. Rodi Den Helder informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Den Helder

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Den Helder in je mailbox.