Lezing ‘Vogelwacht op Engelsmanplaat’

Algemeen
Engelsmanplaat is één van de hoger gelegen zandplaten in het Waddengebied.
Engelsmanplaat is één van de hoger gelegen zandplaten in het Waddengebied. (Foto: aangeleverd)

DEN HELDER - De KNNV afdeling Alkmaar-Den Helder organiseert op zaterdag 28 januari een lezing door Theo Baas en Ron Mes over hun verblijf op Engelsmanplaat bij De Helderse Vallei.

Engelsmanplaat is één van de hoger gelegen zandplaten in het Waddengebied en daarmee van groot belang als rust- en broedplaats voor vogels. De grillen van de Waddenzee en Noordzee vormen het gebied continu; slenken verdwijnen en zorgen ervoor dat Engelsmanplaat langzaam aan het Rif vastgroeit. Soms ontstaan er ook zoutwatermoerassen, zogenaamde kwelders. Op het Rif, dat alleen tijdens flinke stormen overstroomt, ontstaan zelfs duinen met helmgras. Hier broeden tientallen strandvogels en rusten honderden zeehonden. Ook voor trekvogels is het gebied rondom Engelsmanplaat van groot belang, vooral ook om te rusten. In het najaar worden hier wel 80.000 vogels tegelijk geteld.

De lezing start om 13.30 uur en is gratis te bezoeken (een vrijwillige bijdrage is welkom). Meer informatie is te vinden op www.deheldersevallei.nl/agenda.