Excentrieke voertuigen en schepen op Willemsoord - Simca en Botters blikvangers Historisch Weekend

Nieuws
Blusboot de Weer geeft demonstraties tijdens het Historisch Weekend op Oude Rijkswerf Willemsoord. (Foto: aangeleverd)
Blusboot de Weer geeft demonstraties tijdens het Historisch Weekend op Oude Rijkswerf Willemsoord. (Foto: aangeleverd) rodi.nl

DEN HELDER - Den Helder is zaterdag 23 en zondag 24 juni voor de 22e keer het verzamelpunt voor historische voer- en vaartuigen uit het hele land tijdens het Historisch Weekend. Oldtimer personenauto’s, bijzondere vrachtwagens, excentrieke motoren en scooters, stoere brandweerwagens en militaire voertuigen, landbouwtrekkers en allerlei nautisch erfgoed. Alles wat rijdt, vaart of vervoert en dateert van voor 1975 is te bewonderen op de Oude Rijkswerf Willemsoord. Op deze meer dan 200 jaar oude voormalige marinewerf zijn naast de voertuigen ook tientallen klassieke schepen te zien. Sommige schepen zijn zelfs meer dan honderd jaar oud.
Het Historisch Weekend Den Helder heeft dit jaar als thema auto’s van het Frans/ Italiaanse Simca met de bijbehorende merken Talbot en Chrysler. De Simca Automobiel Club Nederland toont klassiekers van dit destijds ook in ons land zeer populaire automerk. Het draait niet alleen om Simca; er zijn ook veel voertuigen uit andere autolanden te bewonderen.

Dagje uit

Zoals gebruikelijk is ook deze editie van het Historisch Weekend gratis voor de bezoekers. Gezinnen met of zonder kinderen, uit stad of regio en toeristen vanuit de prachtige kuststreek: het evenement is een ontspannen dagje uit voor de hele familie. Vanaf de gezellige terrasjes kan men van de muziek en sfeer genieten. De historische markt met zijn vele stands en verzamelingen mag men niet missen. Er is een kinderplein met een reuzenglijbaan. Op het Techniekplein staat de technobus; hier kan de jeugd kennis maken met moderne techniek. De blusboot de Weer (1958) komt uit Zaandam en geeft spannende demonstraties.
Botters

Vrijdag 22 juni houden tientallen historische botters uit heel Nederland hun jaarlijkse zeilwedstijden op het Marsdiep; de rede van Den Helder. Zaterdag 23 en zondag 24 juni liggen deze prachtige schepen op Willemsoord en zijn zij voor de bezoekers van het Historisch Weekend te bewonderen. Zie voor meer informatie: www.heldersebotters.nl . Honderden old-timer voertuigen rijden zaterdag en zondag in kilometerslange rondritten door de binnenstad en de mooie omgeving van de marinestad. Zie voor meer informatie: www.historischweekend.nl
Het Historisch Weekend is zaterdag 23 en zondag 24 juni te bezoeken van 10.00 tot 17.00 uur op Oude Rijkswerf Willemsoord. Toegang is gratis evenals het parkeren op het terrein (P-Noord). De Oude Rijkswerf is toegankelijk voor rolstoel en rollator. Voetgangers bereiken het evenement op vijf minuten loopafstand van station NS en busstation Den Helder.