10 vragen aan...

10 vragen aan Pieter de Vries

Algemeen
Pieter de Vries.
Pieter de Vries. (Foto: Aangeleverd)

De oplossing is meervoudig, maar ik noem er een paar. De bereidheid om weer te investeren in projecten die een relatief laag rendement opleveren moet omhoog. Dat dient de regering te realiseren in samenspraak met de woningbouwverenigingen. Ten tweede zou het vreselijk fijn zijn als een initiatiefnemer voor een bouwproject met open armen ontvangen wordt bij de vergunningverlener en dat men dan zegt; ‘Ga zitten, vertel ons over je plannen en dan gaan we kijken hoe we dat kunnen realiseren.’ Ten derde is het keihard nodig dat er aanwas komt van nieuwe bouwers en techneuten. Het is zo’n prachtig vak, wat heel trots maakt als er weer wat moois is gerealiseerd. Er zijn het komende decennium heel veel nieuwe bouwers nodig.

Antwoord op de vraag van Yvonne Leegwater: Wat zou volgens jou een oplossing kunnen zijn voor de woningnood in het algemeen en voor Dijk en Waard in het bijzonder?

Wie bent u?

Mijn naam is Pieter de Vries en ik heb een bedrijf, dat zich bezig houdt met het uitvoeren van bodemonderzoeken en het voorbereiden en begeleiden van bodemsanerings-projecten. Ik speel dus de hele dag met zand en prut en dat vond ik als kind tijdens de ruilverkaveling van ons dorp al leuk en nu nog. Verder ben ik echtgenoot, vader, familielid en vriend.

Van wie bent u dr ien?

Ik ben er ien van Simon en Impje de Vries (Sam en Immie). Die wonen nog mooi met elkaar en studderen op hun erf, tegenover de winkel van Frenk en Erna Stoop in Zuid Scharwoude.

Wat heeft u met deze gemeente?

Ik ben er geboren en opgegroeid. Voor studie en werk een aantal jaren weg geweest, maar sinds 1995 weer lekker terug. Ik reis wel veel naar onze vestigingen, maar dat offer neem ik graag voor lief.

Wat is de mooiste plek van Dijk en Waard?

Heel veel plekken zijn al genoemd in deze rubriek, maar ik vind het straatje ‘Laansloot’ in Broek op Langedijk wel heel erg goed gelukt. Prachtige diversiteit daar. Maar uiteindelijk is de zonsondergang bekijken met je boot liggend op het Oosterdel wel het summum.

Welke herinnering is u dierbaar?

Het waterskiën op een oude deur achter de akkerschuit. Wat ging dat toen hard voor je gevoel en wat was dat prachtig. Onze kinderen hebben het er zelf ook over dat ze een ‘Kameleon jeugd’ hebben gehad. 

Wat is uw advies aan de burgemeester?

De gemeente wordt groter en daarmee worden de afstanden tot de lokale vraagstukken en probleempjes dat ook. Wat zou het mooi zijn als je een ambtelijke organisatie kunt bouwen die lokaal en betrokken denkt. 

Wat is het beste advies dat u zelf ooit kreeg?

‘Het maakt niet uit wat je capaciteiten zijn jongen en het maakt ook niet uit wat je gaat doen, maar als je ergens aan begint, dan doe je wel je best.’ 

Wat zouden mensen echt van u moeten weten?

‘Een vrij lange tijd was ik bestuurslid bij Langedijk Waterrijk. Het verbeteren van de doorvaarbaarheid was eind jaren ‘90 één van mijn verantwoordelijkheden in het bestuur. Destijds is de brug in de Lepelaar in Broek op Langedijk gerealiseerd met dank aan de Noord Hollandsche van 1816. We hebben toen ook een groep studenten aangestuurd, die een plan heeft gemaakt voor de doorvaarbaarheid richting Noord Scharwoude. Ook hebben we gewed, over het jaartal waarin het gerealiseerd zou worden. Ik was degene met het jaartal dat toen het meest ver in de toekomst lag (2010). We zijn nu nog weer heel veel jaren later, maar nou gaat het toch door. Stiekem ben ik daar zelf ook nog trots op (succes heeft vele vaders).’

Wie is uw opvolger?

‘Paul Heeremans wil ook graag goede dingen doen voor het dorp. Paul je gaat flink investeren in Speelpark De Swaan aan de Wagenweg. Hoe ga jij van deze plek een bruisende ontmoetingsplaats voor het dorp maken?’