Nieuwbouw in Dijk en Waard: alle projecten op een rij

Algemeen
Een visualisatie van De Draai in Heerhugowaard
Een visualisatie van De Draai in Heerhugowaard (Foto: Aangeleverd)

DIJK EN WAARD – De gemeente Dijk en Waard is volop in ontwikkeling. Er zijn tal van nieuwbouwprojecten in Heerhugowaard, Broek op Langedijk en omgeving. De gemeente Dijk en Waard wil 10.000 nieuwe woningen bouwen voor 2030. In dit artikel zetten we de belangrijkste nieuwbouwprojecten op een rij.

Nieuwbouw Heerhugowaard

De Draai: nieuwbouw en kavels

Op nieuwbouwlocatie De Draai in Heerhugowaard worden in de komende jaren ongeveer 2.700 woningen gebouwd. Een deel hiervan is al klaar. Ook komen er bijbehorende voorzieningen bij, zoals een supermarkt, kapper en bakker. De Draai ligt in het oosten van Heerhugowaard.

De Frans: transformatie naar woon-werkgebied

Een deel van de 10.000 woningen die de gemeente Dijk en Waard wil bouwen voor 2030 kan gebouwd worden De Frans. Er is een plan om wonen en werken te mixen, voor een levendige omgeving. Er staan al scholen en zorginstellingen momenteel. De transformatie zit nog in de ontwikkelfase, er is niets concreet ten tijde van schrijven.

Heerhugowaard-Zuid: nieuwbouw en kavels

Heerhugowaard-Zuid is een nieuwbouwproject in het zuiden van Heerhugowaard. Er zullen ruim 3.300 nieuwe woningen en tal van voorzieningen komen op 120 hectare grond. De wijk ligt in het recreatiegebied Park van Luna, een aantrekkelijke bijkomstigheid.

De Klamp: nieuwe buurt met sociale huur

De gemeente Dijk en Waard wil meer sociale huur- en koopwoningen in de gemeente hebben. Terrein De Klamp is een urgentielocatie waar zo snel mogelijk nieuwbouwwoningen zullen komen. In 2023 worden op deze plek aan de Krusemanlaan-Noord 79 sociale huurwoningen gebouwd.

Heerhugowaard: Woodstone - Oak

Het is zover: op 10 en 11 maart is de verkoop gestart van Woodstone in Heerhugowaard. De huizen worden gebouwd met hout. Het is het grootste houtbouwproject van Europa. De woningen worden gebouwd in het centrum van Heerhugowaard en zal bestaan uit vijf appartementsgebouwen.

Nieuwbouw Langedijk

Langedijk-West: toekomstig woongebied

De provincie Noord-Holland en gemeente Dijk en Waard zien goede kansen om woningen te bouwen aan de westkant van Zuid-Scharwoude en Noord-Scharwoude. De komende tijd zullen de gemeente, provincie en waterschap werken aan een plan om het gebied te ontwikkelen, waar mogelijk appartementen in Noord-Scharwoude zullen komen.

Het gebied Langedijk-West waar mogelijk woningen worden gebouwd.
Het gebied Langedijk-West waar mogelijk woningen worden gebouwd.

De Oostrand: woon- en werkgebied

De Oostrand in Noord-Scharwoude en Zuid-Scharwoude verandert de komende jaren in een woon-, werk-, natuur- en recreatiegebied. De bouw hiervoor is nog niet begonnen. De gemeente wilde eind 2022 een plan presenteren, maar dit heeft vertraging opgelopen en zal binnenkort gepresenteerd worden.

Sint Pancras Westrand: woningbouw

De westrand van Sint Pancras staat op de planning om woningen op de bouwen. Het gaat om woningbouw in diepe achtertuinen van tientallen perceeleigenaren langs de Gedempte Veert. De vereniging van eigenaren wil op een geschatte 38 van de 90 percelen woningen bouwen.

Noord-Scharwoude: De Koolvlinder

Nieuwbouwplan De Koolvlinder in Noord-Scharwoude wordt een woonwijk met 25 woningen. De bouw is al in gang gezet en 60% van de huizen is ten tijde van schrijven verkocht. Er komen 4 soorten woningen, waaronder twee- en drie-onder-een-kapwoningen, rijwoningen en appartementen Noord-Scharwoude.

Appartementen Zuid-Scharwoude

Westerdel: nieuwbouw en kavels te koop en te huur Zuid-Scharwoude

In Zuid-Scharwoude en Broek op Langedijk ligt de groene, waterrijke wijk Westerdel. Er wordt momenteel al volop gebouwd. In totaal zullen er 690 woningen komen op de eilanden in deze omgeving. Er komen onder andere appartementen, rijwoningen en vrije kavels. Er zijn dus appartementen te huur in Zuid-Scharwoude.