Is Heerhugowaard een stad of een dorp?

Algemeen
De prachtige natuur van Heerhugowaard en omgeving.
De prachtige natuur van Heerhugowaard en omgeving. (Foto: Peter Heins, Heerhugowaard)

HEERHUGOWAARD - Heerhugowaard bruist en groeit. De plaats in Noord-Holland telt ongeveer 59.000 inwoners en behoort tot de gemeente Dijk en Waard, waar het de grootste plaats. Tot en met 2021 was Heerhugowaard een zelfstandige gemeente. Maar is Heerhugowaard eigenlijk een stad of dorp? In dit artikel geven we antwoord.

Heerhugowaard stad of dorp?

Is Heerhugowaard een stad of een dorp? Heerhugowaard is een stad. Het is de enige stad in de gemeente Dijk en Waard. Heerhugowaard is ontstaan als agglomeratie tussen De Noord, ‘t Kruis en Zuid. De stad is gevormd langs de Middenweg en begon als lintdorp. De afgelopen decennia is Heerhugowaard uitgegroeid van een klein dorp tot een moderne stad met veel voorzieningen, zoals winkelcentrum Middenwaard en Park van Luna.

Waar staat Heerhugowaard bekend om?

Heerhugowaard staat bekend om de groene omgeving, een uitgestrekte polderlandschap en de waterrijke recreatiegebieden. Bovendien heeft Heerhugowaard een rijke geschiedenis die teruggaat tot aan de Middeleeuwen. Daarnaast heeft Heerhugowaard een centrale ligging in Noord-Holland en is de stad goed bereikbaar me de auto en het OV. Voor de beste fietsroutes door een mooie omgeving ben je in Heerhugowaard ook aan het juiste adres.

Hoe oud is Heerhugowaard?

Heerhugowaard heeft een rijke geschiedenis en was oorspronkelijk een uitgestrekt veengebied dat werd bewoond door boeren. De oudste vernoemingen van Heerhugowaard komen uit de Middeleeuwen rond het jaar 800, toen het gebied bedekt was met veen. In de 17e eeuw werden de veengebieden drooggelegd en ontstonden er polders. In de loop van de tijd werd Heerhugowaard een bloeiende agrarische gemeenschap en werd de vraag gesteld: is Heerhugowaard een stad of een dorp? In de jaren zestig van de vorige eeuw begon Heerhugowaard zich te ontwikkelen tot een moderne stad met veel voorzieningen.