Welke plaatsen vallen er onder Dijk en Waard?

Algemeen
Afbeelding
(Foto: PR)

DIJK EN WAARD - Gemeente Langedijk en gemeente Heerhugowaard fuseerden in 2022 tot gemeente Dijk en Waard. De gloednieuwe gemeente bestaat nu uit een stuk meer dorpen en kernen dan voorheen. Welke plaatsen vallen er onder Dijk en Waard? Op die vraag en nog veel meer geven we antwoord in dit artikel!

Welke plaatsen in Dijk en Waard?

De gemeente Dijk en Waard bestaat uit verschillende steden, dorpen en buurtschappen. Welke plaatsen vallen er onder Dijk en Waard? Hieronder vind je een overzicht.

Stad Dijk en Waard

  • Heerhugowaard

Dorpen Dijk en Waard

  • Broek op Langedijk
  • Noord-Scharwoude
  • Zuid-Scharwoude
  • Oudkarspel
  • Koedijk
  • Sint Pancras
  • De Noord
  • Veenhuizen
  • Verlaat

Buurtschappen Dijk en Waard

  • Broekhorn
  • Pannekeet
  • Draai
  • ‘t Kruis
  • Frik
  • Kabel

Heerhugowaard

Welke plaatsen vallen er onder Dijk en Waard? Heerhugowaard heeft een groen karakter en wordt omringd door polders, dijken en waterwegen. In de stad zelf zijn er verschillende parken en groengebieden te vinden, waaronder het Park van Luna en het Waarderhout. Heerhugowaard heeft ook een gezellig centrum met diverse winkels en horecagelegenheden.

Heerhugowaard Centrum

Het centrum van Heerhugowaard is een gezellige plek met een divers aanbod aan winkels, horecagelegenheden en andere voorzieningen. Het winkelgebied strekt zich uit over verschillende straten, waaronder de Middenwaard, de Raadhuisstraat en de Middenweg. In het centrum vind je ook het Cool kunst en cultuurcentrum, waar regelmatig voorstellingen en exposities worden georganiseerd. Door de vele terrassen en gezellige eetgelegenheden is het centrum van Heerhugowaard ook een leuke plek om te vertoeven na een dagje winkelen.

De Noord

De Noord is een dorp met ongeveer 1.500 inwoners. De Noord is omgeven door weilanden en polders, wat het dorp een rustieke uitstraling geeft. In het dorp vind je onder andere een basisschool, een dorpshuis en een aantal sportverenigingen.

Pannekeet

Pannekeet is een buurtschap en een klein gehucht met ongeveer 50 inwoners. Pannekeet staat bekend om zijn karakteristieke stolpboerderijen en is omgeven door weilanden en akkers. Het is een rustige plek waar je heerlijk kunt wandelen en fietsen.

Heerhugowaard De Draai

De Draai is een wijk in Heerhugowaard en een buurtschap in Dijk en Waard. Het is een moderne wijk die in de jaren 90 van de vorige eeuw is gebouwd en momenteel volop in ontwikkeling is. In het centrum van de wijk bevindt zich het winkelcentrum Draaiwaard.

‘t Kruis

‘t Kruis is een buurtschap en een klein gehucht met enkele tientallen huizen en boerderijen. ‘t Kruis ligt in een agrarische omgeving en wordt omgeven door weilanden en akkers. In de nabijgelegen dorpen Zuid-Scharwoude en Noord-Scharwoude zijn er winkels en horecagelegenheden te vinden.

Koedijk

Koedijk is een dorp en heeft ongeveer 2.500 inwoners. Het dorp is gelegen aan de westelijke oever van het Noordhollandsch Kanaal. Koedijk heeft een rijke geschiedenis en was vroeger een belangrijk dorp vanwege de vele scheepswerven die er gevestigd waren. In het dorp vind je onder andere de oude Sint Laurentiuskerk uit de 16e eeuw en de Sluis van Koedijk uit de 17e eeuw. Koedijk heeft een levendig dorpscentrum met diverse winkels en horecagelegenheden.

Broekhorn

Broekhorn is een buurtschap en vanaf het begin van de 21e eeuw is . Broekhorn is een moderne wijk met veel groen en water. Het is een duurzame wijk, met onder andere zonnepanelen op de daken van de huizen en een warmte-koude-opslag installatie. De wijk ligt aan de rand van Heerhugowaard en is daardoor goed verbonden met de omliggende dorpen en steden.

Jachthaven Broekhorn

Jachthaven Broekhorn biedt plaats aan minimaal 120 boten. De haven is ideaal gelegen voor watersportliefhebbers die het gebied willen verkennen. Vanuit de jachthaven vaar je zo het Noordhollandsch Kanaal op en heb je toegang tot de binnenwateren van Noord-Holland.

Broekhorn nieuwbouw

Er is veel nieuwbouw in Broekhorn. Broekhorn Rietland en Broekhorn Havenkwartier zijn nieuwbouwprojecten die recentelijk zijn opgeleverd. Het buurtschap groeit op deze manier erg snel en wordt een steeds groter onderdeel van de gemeente Dijk en Waard.

Langedijk

Langedijk is een voormalige gemeente en sinds 2022 onderdeel van de gemeente Dijk en Waard. Langedijk is vooral bekend vanwege zijn karakteristieke lintdorpen, waaronder Broek op Langedijk, Oudkarspel en Sint Pancras. Daarnaast is Langedijk ook bekend vanwege zijn bloembollenteelt en de bijbehorende veilingen, zoals de bekende Broeker Veiling. De gemeente biedt daarnaast ook verschillende recreatiemogelijkheden, waaronder wandel- en fietsroutes en watersportactiviteiten.

Gemeentehuis Langedijk

Langedijk heeft geen gemeentehuis meer, die staat tegenwoordig in Heerhugowaard. Het gemeentehuis van Dijk en Waard vind je op Parelhof 1, Heerhugowaard. In Langedijk kun je wel naar de gemeentebalie, hiervoor hoef je niet naar Heerhugowaard. In de Binding (Bosgroet 2) in Noord-Scharwoude vind je twee balies van de gemeente Dijk en Waard.

Noord-Scharwoude

Noord-Scharwoude is een dorp in de gemeente Langedijk, gelegen in de provincie Noord-Holland. Het dorp telt ongeveer 5.800 inwoners. Je hebt ook Zwembad Duikerdel in Noord-Scharwoude. Hier worden verschillende activiteiten georganiseerd, zoals zwemlessen, aquasporten en je kunt er vrijzwemmen.

Noord-Scharwoude gemeente

Noord-Scharwoude behoort ook tot de gemeente Dijk en Waard. In Noord-Scharwoude kun je naar de gemeentebalie, die bevinden zich in de Binding (Bosgroet 2).

Oudkarspel

Oudkarspel telt ongeveer 3.800 inwoners en heeft een aantal voorzieningen, zoals een basisschool, supermarkt en diverse horecagelegenheden. Het dorp ligt tevens aan de rand van recreatiegebied Geestmerambacht, waar men kan wandelen, fietsen, zwemmen en vissen.

Oudkarspel gemeente

Oudkarspel behoort tot de gemeente Dijk en Waard. Vroeger hoorde Oudkarspel bij gemeente Langedijk, maar deze is gefuseerd met gemeente Heerhugowaard. In de vorige eeuw was Oudkarspel zelfs een eigen gemeente.

Sint Pancras

Sint Pancras is een dorp en staat bekend om zijn sfeervolle dorpskern met diverse winkels en horecagelegenheden. Het dorp heeft een rijke historie, die teruggaat tot de middeleeuwen, en heeft nog veel karakteristieke gebouwen die herinneren aan het verleden, zoals de Hervormde kerk uit de 15e eeuw en diverse oude boerderijen. Het dorp heeft een actief verenigingsleven, met diverse sport- en culturele verenigingen.

Waar ligt Sint Pancras

Sint Pancras ligt ten noorden van de stad Alkmaar, vlakbij de grens met de gemeente Heerhugowaard. Sint Pancras telt ongeveer 6.000 inwoners. Sint Pancras is goed bereikbaar met de auto en het openbaar vervoer. Zo ligt het dorp vlakbij de N245 en is er een treinstation in de nabijgelegen plaats Heerhugowaard.

Sint Pancras nieuws

Het lokale nieuws over Sint Pancras is te vinden op verschillende media, waaronder de lokale kranten en websites van Rodi Dijk en Waard. Op deze manier blijven inwoners van Sint Pancras op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en gebeurtenissen in hun dorp.

Sint Pancras zwembad

De Bever is een zwembad in Sint Pancras. Het zwembad heeft een buitenbad met diverse attracties zoals een glijbaan en peuterbad. Ook biedt het zwembad diverse zwemlessen en aquasporten aan voor jong en oud. Het zwembad is een populaire ontmoetingsplek voor inwoners van Sint Pancras en de omgeving en trekt veel bezoekers, vooral tijdens de zomermaanden. Naast het zwembad is er ook een zonneweide waar bezoekers kunnen genieten van de zon en relaxen op het grasveld.