De maand van Anne Kees Meines

Column
Anne Kees Meines
Anne Kees Meines (Foto: Rodi Media)

Beste Langedijkers. We worden regelmatig geconfronteerd met meldingen die betrekking hebben op fraude met bankpassen. Vooral oudere mensen zijn hiervan vaak het slachtoffer. Ook in Langedijk hebben we onlangs meldingen hiervan gehad. Deze vorm van fraude wordt ook wel ‘bank spoofing’ of ‘bankhelpdeskfraude’ genoemd.

Spoofing

Werkwijze van criminelen: Criminelen bellen je op met echt lijkende, vervalste telefoonnummers van de bank. Vaak vertellen ze dat er verdachte activiteiten zijn met betrekking tot je bankrekening en wordt er verteld hoe je je geld moe veiligstellen. Ook komt het voor dat de nep bankmedewerker zegt dat je bankpas moet worden vervangen en komt men daarvoor bij je thuis om de oude pas op te halen. Er zijn ook gevallen bekend, waarbij men je aanbiedt je computer op afstand over te nemen om het één en ander te regelen. In werkelijkheid is je bankrekening niet in gevaar maar maak je, zonder het in de gaten te hebben, jouw geld over naar de criminelen. Zij sluizen het geld weg via de zogenoemde ‘katvangers’ of ‘geldezels’. Wanneer de criminelen zeggen dat je de pinpas moet doorknippen en deze moet opsturen of dat ze hem komen halen, dan repareren zij de pas en samen met de ontfutselde pincode, gebruiken ze hem alsnog.

TIPS:

Ga niet in op mails of sms-jes van je bank die je vragen om te dubbelklikken op een link! Jouw bank belt je NOOIT om te zeggen dat je geld moet veiligstellen, of moet overboeken! Stuur geen (doorgeknipte) pinpas op en laat deze ook niet ophalen! Bij twijfel, vraag de ‘medewerker’ om zijn naam, hang op en bel zelf naar je bank. Zwicht niet voor verstrekte informatie om zogenaamd te bewijzen dat de bank je belt Houd het saldo op je bankrekening niet te hoog. Ben je onverhoopt toch opgelicht? Bel dan direct je bank en doe aangifte bij de politie via 0900-8844!

Voordeur besmeurd Broek op Langedijk

Op zondag 9 oktober, rond 19.50 uur, werd de voordeur van een woning aan de Grootoort in Broek op Langedijk besmeurd met chocolademelk. De melder is zich van geen kwaad bewust en heeft dus geen enkel idee waarom dit is gebeurd. Wel heeft de melder ons camerabeelden aangeleverd waarop te zien is dat er twee mannen, in een kleine zwarte auto voor de woning stoppen. Hierop stappen ze uit en lopen doelbewust naar de woning van melder om vervolgens de voordeur met chocolademelk te besmeuren. Vervolgens is te zien dat de twee mannen wegrennen en weer in de auto stappen. We zijn bezig te achterhalen wie hiervoor verantwoordelijk zijn. Mocht u informatie hebben, dan kunt u dit doorgeven via 0900-8844 of via Meld Misdaad Anoniem 0800-7000.

Achtervolging door Zuid-Scharwoude

Op zaterdag 22 oktober in alle vroegte, hielden we een persoon staande waarvan bleek dat hij nog 365 dagen celstraf had openstaan. Nadat we hem even uit het oog waren verloren, zagen we hem later bij iemand in een auto stappen. Hierop hebben we de achtervolging ingezet maar probeerden de mannen te ontkomen door met verhoogde snelheid en gevaarlijke acties in het verkeer weg te rijden. Uiteindelijk wisten we de auto klem te rijden op de Geestweg in Zuid-Scharwoude. De bestuurder van de auto bleef zitten in zijn voertuig maar de bijrijder rende weg voor ons. Vervolgens renden wij achter de man aan en konden hem al snel overmeesteren. Ondanks zijn verzet wisten we hem in de boeien te slaan en over te dragen aan het OM. De man zal alsnog zijn straf moeten uitzitten in het huis van bewaring. De bestuurder werd positief getest op het gebruik van verdovende middelen. Hij werd aangehouden, zijn rijbewijs werd ingevorderd en er werd een bloedtest afgenomen.

Langedijkers, blijf gezond!