De maand van wijkagenten Anne-Kees en Daphne

Column
Wijkagenten Daphne en Anne-Kees beschrijven elke maand in hun column wat ze tegenkomen in onze dorpskernen.
Wijkagenten Daphne en Anne-Kees beschrijven elke maand in hun column wat ze tegenkomen in onze dorpskernen. (Foto: AGHeeremansPhotography)

Beste Dijk en Waarders,

En dan is het alweer maart. Ondertussen gaat alles in onze gemeente gewoon door en zijn we in februari betrokken geweest bij diverse activiteiten en incidenten in ons werkgebied.

Alzheimer café

Op woensdag 8 februari woonden wij een thema avond bij in het Alzheimer café (wijkcentrum de Horst in Heerhugowaard). Er werd ons gevraagd onze praktijkervaringen te delen mbt verkeersdeelnemers met de diagnose Alzheimer. Er was een goede opkomst, waarbij zowel mantelzorgers als mensen met Alzheimer aanwezig waren. We bespraken o.a. het dilemma waar veel mensen voor staan, wanneer een familielid met Alzheimer ervan overtuigd is nog een voertuig te kunnen besturen, terwijl dit niet meer verantwoord is. Hierbij kwamen persoonlijke e soms emotionele verhalen ter sprake. We hebben wat adviezen en tips kunnen geven, gebaseerd op onze praktijkervaringen. Dit werd goed ontvangen. We kijken terug op een zeer mooie en zinvolle bijeenkomst. Mocht u e.e.a. herkennen, dan zij wij uiteraard bereid hierover met u in gesprek te gaan.

Explosie bij woning

In Zuid-Scharwoude vond een explosie plaats bij een woning aan de Sportlaan in de nacht van vrijdag 10 op zaterdag 11 februari omstreeks 00.10 uur. Dit lijkt vooralsnog een doelgerichte actie tegen de bewoners. Uiteraard zijn deze bewoners ontzettend geschrokken en liep de woning behoorlijke schade op.

De collega’s van Forensische Opsporing deden uitgebreid sporenonderzoek en ook werd er door ons een buurtonderzoek gedaan. De recherche is op zoek naar getuigen die iets hebben gezien of gehoord ten tijden van de explosie of in de periode ervoor. Uiteraard is het ook mogelijk dat men na die tijd iets heeft gehoord wat ons dichterbij de verdachte(n) kan brengen.

Dit kunt u melden via de telefoonnummers onderaan deze rubriek.

Aantreffen gestolen fiets

Een inwoner van Oudkarspel trof op zaterdag 11 februari een elektrische damesfiets aan, midden op straat. Dit was op de Dorpsstraat, ter hoogte van Bossen & De Bakker. Toen de man de fiets van straat wilde halen, ontdekte hij dat het slot van de fiets was doorgeknipt. Hierop besloot hij de fiets mee naar huis te nemen en de politie te bellen. Op het bureau konden we in ons computersysteem zien dat er eind december aangifte was gedaan van diefstal van de betreffende fiets. Zodoende konden we de fiets met de eigenaresse herenigen. Zij was ontzettend blij met de vondst, aangezien de fiets een emotionele waarde voor haar had. 

Uit deze casus blijkt dat aangifte van gestolen goederen een meerwaarde heeft! Op deze manier kunnen we goederen traceren en terugbrengen bij de eigenaar. Het doen van aangifte kan vrij gemakkelijk via: www.politie.nl (wanneer er daderindicatie is) en via 0900-8844 maakt u een afspraak voor het doen van aangifte wanneer er zicht op een dader is.

Aantreffen lachgas flessen

In het weekend van 11 februari zijn er meerdere lachgas flessen gedumpt in de gemeente Dijk en Waard. In Sint Pancras zijn in totaal 35 kleine tanks, 5 grote tanks en een brandblusser aangetroffen. De dumping is uiteindelijk door de gemeente verwijderd. Mocht u iets gezien of gehoord hebben, graag melden via de telefoonnummers onderaan deze rubriek.

Woninginbraak

Op zaterdag 11 februari tussen 16.00 en 21.15 uur is er aan de Dorpsstraat te Zuid-Scharwoude een woninginbraak geweest. De daders zijn via de voorzijde van de woning binnen gekomen. Collega’s zagen ter plaatse zichtbare deuken en krassen in kozijnen en voordeur ter hoogte van het slot. Een van de slaapkamers is volledig doorzocht. Vooralsnog zijn er geen goederen weggenomen vanuit de woning. 

Wees scherp op verdachte situaties en meld aub via onderstaande telefoonnummers.

Inloopspreekuur

Op woensdag 15 februari en 22 februari hielden wij inloopspreekuren in de Binding. Deze spreekuren werden heel goed bezocht, bewoners van Dijk en Waard stonden letterlijk in de rij om met ons een praatje te maken dan wel een casus te bespreken. Wij hebben de bewoners voorzien van tips en adviezen. Wij zijn dankbaar voor de bewoners die de moeite hebben genomen om naar ons toe te komen en zich kwetsbaar op hebben durven stellen. Wij kijken uit naar het volgende inloopspreekuur!

Online fraude bijeenkomst

Op woensdag 22 februari hielden wij in zorgcentrum Horizon een online fraude bijeenkomst. Wij bespraken verschillende onderwerpen omtrent online fraude waaronder: phishing, helpdeskfraude, spoofing, datingfraude en hulpvraagfraude. Met als doel o.a. de senioren in onze maatschappij weerbaar te maken en dus te voorzien van verschillende tips en adviezen. Ook deze bijeenkomst werd door vele bewoners van het zorgcentrum goed bezocht. Wij willen deze bijeenkomst breder uitdragen en zijn in contact met de gemeente Dijk en Waard om het een en ander te plannen voor een volgende online fraude bijeenkomst.

Contact

Houd de sociale media (Instagram: wijkagenten_langedijk) en dit nieuwsblad in de gaten voor het volgende inloopspreekuur danwel online fraude bijeenkomst. U kunt ons bereiken via 112 (bij SPOED) 0900-8844 (GEEN spoed, maar wel politie noodzakelijk), of meld middels MMA (Meld Misdaad Anoniem) 0800-7000. U kunt uw informatie over een ernstig misdrijf ook vertrouwelijk melden door te bellen met het Team Nationale Inlichtingen: 088-6617734.

Dijk en Waarders, blijf gezond!