Het ijzer zit in het bloed van kunstenaar Ton Tuin

Cultuur
Kunstenaar Ton Tuin bezig in zijn atelier.
Kunstenaar Ton Tuin bezig in zijn atelier. (\Foto: Theo Annes)

HEERHUGOWAARD – Tijdens de Atelier- en Kunstroute, zaterdag 18 en zondag 19 september, kunnen belangstellenden een kijkje nemen in de beeldentuin van ArtFarm aan de Rustenburgerweg 126 in Heerhugowaard, waar Ton Tuin zijn prachtige beelden exposeert. “Op beide dagen ben ik ook in mijn atelier, achter de beeldentuin, aanwezig. Daar werk ik aan mijn nieuwste uitdaging: ‘De Mexicaanse Gitarist’.”

IJzersculpturen tijdens Atelier- en Kunstroute te zien in Artfarm

Ton Tuin (77), geboren en getogen in Enkhuizen, verhuisde 27 jaar geleden naar Alkmaar. “Ik heb eigenlijk mijn hele leven tussen het ijzer gezeten”, zegt Ton Tuin. “Maar dan wel achter een tekentafel als staalconstructeur-tekenaar, met een groot oog voor de praktijk. Als kind al maakte ik van conservenblikjes autootjes en ander speelgoed. Op mijn zestiende maakte ik een cart met een ééncilinder JLO-motor en daarmee racete ik door de straat. Ook fabriceerde ik ooit een kano van koekblikken, maar die zonk jammer genoeg snel vanwege gebrek aan een goed afdichtingsmiddel. In die tijd was dat allemaal heel gewoon; plastic bestond toen nog niet.”

Muziek

Ondanks een drukke baan maakte Ton veel tijd vrij voor zijn grote hobby: muziek. “Ik heb ruim twaalf jaar als gitarist gespeeld in de ‘Big Swing Band’ uit Alkmaar. Andere hobby’s zijn films maken, fotograferen, tekenen en schilderen. Op mijn dertigste besloot ik een stalen boot te bouwen. Samen met een vriend en een eigenaar van een jachtwerf bouwden we drie Lemsteraken. Eigenlijk niet zo bijzonder, want na de MTS begon ik als ‘scheepsbouwer’ op de werf De Vooruitgang in Enkhuizen. Het ijzer zit bij mij echt in het bloed.’’


Staalsculpturen

De vrouw van Ton, Josephine, die al jarenlang stenen beelden maakt, vroeg op een gegeven moment of hij een paar mooie sokkels wilde maken. “Dat was het moment waarop ik weer aan de slag ben gegaan met ijzer. Ik kreeg meteen de smaak te pakken en ben begonnen met het maken van staalsculpturen. Het eerste beeld wat ik maakte was ‘Cactus’. Maar onze fietsenschuur, waar ik werkte, werd al snel te klein. Dat kwam omdat ik steeds grotere staalsculpturen maakte en ook de vraag naar sokkels steeds groter werd.”


Eigen atelier

Twaalf jaar geleden - hij was net met pensioen - kreeg Ton een eigen atelier op ArtFarm in Heerhugowaard. “Ik heb een prachtige plek, waar ik vier dagen in de week van 09.00 tot 14.00 uur bezig ben om weer iets nieuws te creëren. De meeste kunstwerken staan in de beeldentuin en iedereen die straks meedoet aan de Atelier- en Kunstroute kan ze van heel dichtbij bekijken.’’ Soms wordt een kunstwerk verkocht, maar door Tons grote productiviteit wordt de opengevallen plek snel weer opgevuld. “Ik heb op ArtFarm veel leuke collega’s in de kunst, die elkaar onderling stimuleren en waar volop kruisbestuiving plaatsvindt. Ik hoop mijn hobby nog vele jaren te kunnen blijven doen.’’

Bij ArtFarm werken dertig kunstenaars in zeventien ateliers. Ton Tuin, werkzaam in een oranje overall, laat nog even het lasapparaat vlammen. Zelfs met lasbril op zie je de man optimaal genieten. Het is zeker de moeite waard om de kunstwerken in de beeldentuin te komen bekijken. 

Kijk ook eens op www.artfarm.nl.

In de beeldentuin van ArtFarm staan veel beelden van Ton Tuin.
Danseresje, fluitspeler en Ton Tuin.