Iedereen blij met vergroening schoolplein Phoenix/Koolvlet

Duurzaamheid
De mascotte van Stichting Allente was ook aanwezig
De mascotte van Stichting Allente was ook aanwezig (Foto: Fer Korver )

BROEK OP LANGEDIJK – Ruim zestig procent van de basisscholen in Nederland heeft een versteend schoolplein. IVN Natuureducatie deed in mei vorig jaar een onderzoek om te kijken hoe het met de vergroening van de schoolpleinen staat. Een sombere conclusie. Het IVN hoopt dat vóór 2030 alle schoolpleinen gezond en groen zijn.

Groen heeft een positief effect op de gemoedstoestand van kinderen en zorgt voor betere concentratie. In begin 2021 organiseerde de toenmalige gemeente Langedijk een initiatievencampagne om duurzaamheid en vergroening te stimuleren. In totaal was 75.000 euro gereserveerd om de omgeving te vergroenen. De inwoners van de gemeente Langedijk mochten stemmen en ideeën aanbrengen. Een van de projecten die werd uitgekozen was het schoolplein van de basisscholen Phoenix/Koolvlet in Broek op Langedijk. Donderdagochtend 11 april, om 08.45 uur was de officiële opening. Ondanks de wind en regen waren veel schoolkinderen en ouders aanwezig en zagen Lenny, de mascotte van Stichting Allente, waar de basisscholen onder vallen, triomfantelijk rondlopen.

Intratuin

Niet het hele schoolplein is onder handen genomen. Dat kost handen vol geld. Ook is ervoor gekozen om de heuvel niet af te graven, maar te gebruiken. Op voorhand hebben de leerkrachten en veel ouders geholpen met het weghalen van het kunstgas en daarna kwam het bedrijf De Twee Heren uit Grootebroek om de hoek kijken. Zij hebben er iets moois van gemaakt. Op de heuvel kunnen de kinderen via de looppaden rondjes lopen. Juf Merel: “En er zijn appelbomen (gekregen van De Twee Heren) en andere fruit- en kruidenplantjes geplant. Het geheel ziet er fantastisch uit. De school kreeg financiële ondersteuning van de DGS Foundation.’’

Subsidies

Buiten de bijdrage die basisscholen Phoenix/Koolvlet van de gemeente Langedijk ontvingen, is er verder geen enkele instantie die dit speciale vergroeningsproject steunt. Het Rijk, Provincie en gemeente, geen van allen. Zij delen wel de ambitie om de schoolpleinen te vergroenen. Maar in de realiteit gebeurt er nu nog te weinig. Dat is jammer, want een groen schoolplein is gewoon noodzakelijk. Een blik vanaf de Keppelbrug op het schoolplein geeft een goed gevoel en hopelijk is er in de toekomst financiële ruimte om ook het overige deel van het schoolplein aan te pakken.

Door: Ruud de Waard

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding