Popkoor Different gaat ‘gewoon’ door

Nieuws
Het oude en nieuwe bestuur van Popkoor Different komt samen
Het oude en nieuwe bestuur van Popkoor Different komt samen (Foto: Rodi Media)

ZUID-SCHARWOUDE - Na een zware periode voor de familie Hazewinkel hebben zij besloten een eerbetoon te geven aan hun overleden (schoon)moeder Ina Hazewinkel; Popkoor Different gaat door, zoals Ina het gewild had. 

Ina en Kim Hazewinkel (moeder en dochter) richtten het popkoor op 4 maart 2015 op. Ze deden een oproep om het animo voor een ‘andere’ popkoor uit te zoeken. Er bleek veel vraag naar te zijn, dus zogezegd, zo gedaan. DJ Different (Nick Hazewinkel) zorgde voor het licht en geluid, en Popkoor Different was geboren. Toen Ina op 28 maart 2024 na een lang ziekbed overleed, waren Kim en Nick het er over eens ‘Popkoor Different zal niet meer hetzelfde zijn zonder haar’. 

Popkoor Different

“Popkoor Different moest een popkoor worden die anders was dan de andere koren uit de omgeving,” vertelt Kim. “Op een laagdrempelige manier moest iedereen kunnen meedoen, zonder de verplichtingen van een amateur koor.” vult Nick aan. “Na de oproep of er animo voor zou zijn merkten we al gauw dat hier veel behoefte naar was en werd de groep een hechte familie.” Popkoor Different werd een ruim 35-koppig amateurgezelschap met een gezonde professionele ambitie.

Kim bedenkt zich; “Tot op het laatste moment was onze moeder met van alles bezig voor het koor. Als koorleider was het echt haár dingetje.” “Zelfs toen ze haar laatste weken in het ziekenhuis lag, wilde ze van alles regelen voor het koor. Ze deed echt alles voor anderen, maar weinig voor zichzelf.” vertelt Nick. Hij heeft het moeilijk als hij over haar vertelt. 

Ina Hazewinkel

Ina Hazewinkel (58) was een vrouw die voor vele Langedijkers bekend was. Ze zette zich in voor de maatschappij. Ze was onder andere beheerder van vele facebookgroepen waaronder ‘Je bent Langedijker als..’. “Het was prachtig om te zien hoeveel mensen er bij de condoleance waren. Zelf had ze geen idee hoe belangrijk ze voor het dorp was.” vertelt Nick. Zijn vrouw Linsey gaat daar op in. “Op het laatst zag ze wel hoeveel mensen er om haar gaven. Het is fijn dat ze dat alsnog heeft kunnen beseffen.

Hoe nu verder met Popkoor Different?

‘We stoppen er mee!’ was de eerste gedachte van Nick en Kim zodra Ina overleed. ‘Het zal nooit meer hetzelfde zijn zonder haar’. Natuurlijk een logische en emotionele gedachte die speelde bij de kinderen van Ina. ‘En wat als we verder gaan? Misschien onder een andere naam?’ Na goed overwegen besloot de familie om toch niet te stoppen. “Dat is niet wat Ina had gewild.” vertelt Nick. “Natuurlijk zal het niet altijd makkelijk zijn, omdat we constant aan onze moeder worden herinnerd, maar dat maakt het ook iets moois. Inmiddels hebben we een geweldige koorleider kunnen vinden die het van Ina overneemt, Ida. Slechts één letter verschil en ook zoveel gelijkenissen. Zij is hiervoor geschikt om deze rol te vervullen.” Ida is blij om het stokje over te kunnen nemen. “Ik zat zelf in het koor en heb al eens eerder de rol van Ina mogen overnemen. Dat was voor een enkele keer, zoals Ina toen zelf aangaf. Het is een geweldige ervaring om van dit fantastische koor te leren en mijn passie voor muziek met hen te delen. Vanaf volgend jaar maart zal ik samen met mijn man Frans de bestuurstaken van Nick, Kim en Linsey overnemen en voor nu kijken we zo nu en dan alvast mee. Ik heb er vertrouwen in dat Popkoor Different ‘different’ blijft, maar wel met onze eigen touch.”

De leden van Popkoor Different repeteren elke woensdagavond van 20.00 tot 22.00 uur in de zaal van Cafe De Roode Leeuw te Zuid-Scharwoude. Het koor staat altijd open voor nieuwe leden. Kom gerust eens langs om vrijblijvend kennis te maken. 

“Het is wetenschappelijk bewezen; Zingen maakt gelukkig! Muziek verbindt en inspireert mensen van alle leeftijden, afkomsten en gezinnen.” - Quote Ina Hazewinkel

Door: Suzanne Langendorff

Ina Hazewinkel was voor vele Langedijkers belangrijk
Ida neemt het over als koorleider