Gemeenteraad neemt afscheid van Naïma Ajouaau en stelt parkeerbeleid vast

Gemeentenieuws
Bloemen voor vertrekkend raadslid Naïma Ajouaau, uit handen van burgemeester Maarten Poorter van Dijk en Waard.
Bloemen voor vertrekkend raadslid Naïma Ajouaau, uit handen van burgemeester Maarten Poorter van Dijk en Waard. (Foto: Gemeente Dijk en Waard)

DIJK EN WAARD - De gemeenteraad van Dijk en Waard besloot dinsdag 23 april tijdens de raadsvergadering over het integraal parkeerbeleid. Verder heeft raadslid Naïma Ajouaau afscheid genomen van de raad en is Hudson Louis als haar vervanger geïnstalleerd.

Integraal parkeerbeleid 2024-2030

De raad heeft het integraal parkeerbeleid 2024 – 2030 vastgesteld. Voor dit onderwerp waren veel belangstellenden naar het gemeentehuis gekomen. In totaal zijn er tien amendementen en moties door de verschillende fracties ingediend over de tarieven en de vergunningen. Hiermee probeerden deze fracties het integraal parkeerbeleid aan te passen. Daarvan zijn er drie aangenomen. Het amendement dat is aangenomen leidt tot de volgende wijzigingen in het integraal parkeerbeleid:

Voor de eerste bewonersvergunning worden administratieve kosten à 25 euro in rekening gebracht. De tweede bewonersvergunning wordt betaald (100 euro per jaar voor tweede bewonersvergunningen, 450 euro per jaar voor bedrijven). Wie een parkeerplaats op eigen terrein heeft, komt niet in aanmerking voor een eerste parkeervergunning. Zo wil de gemeente parkeren op eigen terrein aanmoedigen.

De raad heeft ook een motie over fietsparkeren aangenomen. De raad wil dat er concrete maatregelen worden genomen om het fietsparkeren veiliger te maken. Er worden teveel fietsen gestolen.

Verder is de motie aangenomen om een tijdelijke ontheffing van zes weken voor bedrijven die langdurige werkzaamheden bij inwoners verrichten, toe te voegen aan het integraal parkeerbeleid. Zo hoeft er geen gebruik te worden gemaakt van de beschikbare uren voor de bezoekersregeling.

Het doel is om het nieuwe parkeerbeleid per 1 januari 2025 in te voeren.

Afscheid en installatie raadsleden

Raadslid Naïma Ajouaau heeft afscheid genomen van de gemeenteraad van Dijk en Waard. Zij was sinds de installatie van de allereerste gemeenteraad van Dijk en Waard, in januari 2022, een gewaardeerd lid van de gemeenteraad namens de PvdA. Eerder was ze ook lid van de Provinciale Staten, betrokken bij het landelijk partijbestuur en voorzitter van een vrouwenbeweging. Ajouaau staat voor verbinding, diversiteit en inclusiviteit en maakte zich onder meer hart voor meer vrouwen in de politiek en de bouw van meer sociale woningbouw. 

Met pijn in het hart treedt Naïma Ajouaau terug uit de Dijk en Waardse gemeenteraad; ze kon haar werkzaamheden niet langer meer combineren met haar fulltimebaan bij de gemeente Amsterdam. Op de achtergrond zal ze wel betrokken blijven bij de fractie. Tijdens de politieke avond werd ze door de voorzitter van de raad bedankt voor haar betrokken inzet voor Dijk en Waard. Namens de PvdA neemt Hudson Louis haar plaats over. Hij was eerder fractievertegenwoordiger voor zijn partij.


Hudson Louis werd door burgemeester Maarten Poorter beëdigd als nieuw raadslid namens de PvdA. - (Foto: Gemeente Dijk en Waard)

Overige besluiten

De raad heeft verder besluiten genomen over:

  • Bestemmingsplan Jan Glijnisweg 89D Heerhugowaard
  • Exploitatieplan Westrand Sint Pancras 2023
  • Verordening rekenkamer Dijk en Waard
  • Paraplubestemmingsplan Datacenters Dijk en Waard
  • Actualisatie- en veegplannen grondgebied Dijk en Waard
  • Fractievergoedingen

Bekijk de vergadering integraal terug, ook met ondertiteling, via bestuur.dijkenwaard.nl.

Lees nu de laatste editie van de digitale krant