Gesneuvelde Kruizer soldaten worden herdacht door leerlingen Familieschool

Nieuws
Gesneuvelde Kruizenaren worden herdacht.
Gesneuvelde Kruizenaren worden herdacht. (Foto: AG Heeremans Photography/ archief)

HEERHUGOWAARD-’t KRUIS – Jan Does, Antoon Sijs, Simon Brink en Nico Klaver. Dat zijn de namen van de vier Kruizenaren die omkwamen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Zij - en andere gesneuvelde soldaten - worden donderdagmiddag 25 april herdacht tijdens een speciale dienst bij de Heilige Familiekerk. Naast familieleden van de omgekomen soldaten zijn er ook de leerlingen van groep 8 van de Familieschool bij aanwezig. Belangstellenden zijn welkom om aan te haken.

Herdenking live meemaken is toch anders dan op tv

Stephan Janszen geeft les aan groep 8 van de Familieschool. Hij vindt het belangrijk om aan deze herdenking mee te doen. “’t Kruis is een hechte gemeenschap, waar de school al 100 jaar deel van uitmaakt. Grote kans dat de vier hoofdpersonen van onze herdenking hier op school hebben gezeten en hier hebben gespeeld. Ook als dit niet het geval is geweest is het voor de kinderen goed om eens een herdenking van dichtbij mee gemaakt te hebben. Hoe mooi dat dit een dienst is waarbij zij zelf betrokken zijn en die gaat over mensen die hebben gefietst en gespeeld in de wijk waar zij opgroeien?”

Oorlog en vrede

De afgelopen weken hebben de groepen 8 ruim aandacht besteed aan het thema oorlog en vrede. “Daarin hebben we het einde van de Eerste Wereldoorlog als startpunt genomen en hebben we aan de hand van de Tweede Wereldoorlog uitgezocht wat er ten grondslag ligt aan conflicten”, legt Stephan uit. “Tijdens het thema zoeken we verbindingen met huidige conflicten en gaan de kinderen ook zelf op onderzoek uit. Hoe start een conflict, maar belangrijker: hoe lossen we het op? Een groepje is dieper ingegaan op de gesneuvelde Kruizenaren. Zij hebben uitgezocht wat deze vier mannen hebben betekend voor Nederland en hun gemeenschap.”

De leerlingen reageren wisselend op het thema. “Vooral als het over de Holocaust gaat zie je dat dit indruk maakt”, vertelt Stephan. “Andere onderwerpen staan verder van ze af; dan merk je dat de oorlog inmiddels bijna 80 jaar geleden is. Mensen die hier uit eigen ervaring over kunnen vertellen zijn helaas niet altijd meer onder ons. We zoeken daarom ook verhalen uit de omgeving om het concreter te maken voor de kinderen. Zo hebben we bij ons bezoek aan het Regionaal Archief in Alkmaar geleerd over hoe de oorlog er in de regio uit heeft gezien. In de klas hebben we een boek voorgelezen over een Syrische vluchteling die een Joodse man helpt in zijn zoektocht naar een verloren vriendin. Een mooi verhaal dat houvast gaf om parallellen te trekken met het verleden. Ook in de onderzoeken van de kinderen en in de lessen tijdens het thema zijn bijvoorbeeld huidige conflicten in de Gazastrook en Oekraïne, maar ook de Koreaanse oorlog gekozen.”

Iedereen welkom

Bij de herdenking mogen de kinderen bloemen en een krans leggen bij het monument bij de Heilige Familiekerk. Stephan: “Ze hebben teksten geschreven, waarvan een aantal gekozen is om voor te dragen tijdens de dienst. Verder is het vooral een kans voor iedereen om eens aanwezig te zijn bij zo’n plechtigheid. Om 2 minuten stil te kunnen zijn en een trompettist ‘The Last Post’ te horen spelen. Het is toch anders dit live mee te maken, dan om het op de televisie te zien.” De herdenking is donderdag 25 april om 13.15 uur bij de Heilige Familiekerk in ’t Kruis. “We nodigen iedereen die belangstelling heeft uit om deel te nemen aan de dienst. Mocht u slecht ter been zijn, dan zetten wij graag een stoel voor u neer. Het is dan wel handig dat we die vooraf al klaarzetten, een bericht kan in dit geval naar stephan.janszen@blosse.nl.”