De vijf boeken die op 3 oktober worden besproken.
De vijf boeken die op 3 oktober worden besproken. (Foto: aangeleverd)

Dwalen door de tijd aan de hand van historische romans

29 sep, 07:50 Algemeen

EDAM - Vijf vrouwen. Vijf romans. Vijf nieuwe stemmen in de literatuur. Onder de noemer ‘Vrouwen Schrijven Geschiedenis’ gaan vijf auteurs van verschillende uitgeverijen dit najaar on tour. Met de historische roman als kloppend hart. Zondag 3 oktober treden ze, in samenwerking met boekhandel ’t Pakhuys, op in de Doopsgezinde Kerk, Jan Nieuwenhuizenplein 6 in Edam in het kader van de Maand van de Geschiedenis.

Ontmoetingen

Tijdens de literaire ontmoetingen door het land dwalen de auteurs in gesprekken met elkaar en het publiek door de tijd heen. Van het slavernijverleden in Suriname tot de jaren tachtig van de negentiende eeuw. Van de Tweede Wereldoorlog tot de Nederlandse overheersing in het Java van 1850. In Edam gebeurt dat onder leiding van Alexander Reeuwijk, die de auteurs interviewt. Wat is hun persoonlijke fascinatie met het tijdperk uit hun romans? Waarom kozen zij voor fictie? In hoeverre is hun werk vergelijkbaar en wat valt eruit mee te nemen naar het heden? Natuurlijk is er de mogelijkheid om de schrijvers persoonlijk vragen te stellen.

Historische romans zijn een bloeiend en geliefd genre. Marita Mathijsen, emeritus hoogleraar Nederlandse Letterkunde, noemde ze ooit ‘een middel om het heden te begrijpen en te analyseren’. Reden voor de vijf schrijvers van Vrouwen Schrijven Geschiedenis om de krachten te bundelen. “Ons doel is om de historische roman als genre in de schijnwerpers te zetten”, aldus de Landsmeerse schrijfster Lianne Damen.

Literaire prijzen

De debuutromans van de vijf schrijvers – Dido Michielsen, Machteld Siegmann, Lianne Damen, Brigitte de Swart en Lisa Weeda – verschenen vlak voor of tijdens de coronacrisis. Geen gemakkelijke tijd om te debuteren, wat extra aanleiding was om het initiatief van Vrouwen Schrijven Geschiedenis te starten. Twee van de schrijvers wisten in 2020 gerenommeerde literaire prijzen in de wacht te slepen, waaronder de Nederlandse Boekhandelsprijs en de Bronzen Uil.

Aanmelden

Meer informatie over het optreden bij boekhandel ‘t Pakhuys op 3 oktober, zie de website www.pakhuysboeken.nl. Aanmelden kan via info@pakhuysboeken.nl.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
OVNH: TommyTomato Beste Onderneming van 2022 (De Belofte) Algemeen 25 mei, 19:30
Afbeelding
Groep 6 De Springplank wint leesproject Scoor een Boek! Algemeen 25 mei, 12:03
Afbeelding
Edam in het teken van het gratis openluchtfestival Kaaspop Algemeen 24 mei, 15:13
Afbeelding
“Veel ouders zien dat hun kinderen passen in het vernieuwend Agora onderwijs” Algemeen 24 mei, 14:59
Afbeelding
Concert Zang Edam Algemeen 23 mei, 11:37
Afbeelding
Expositie Gerben Streefkerk Grote Kerk Oosthuizen Algemeen 23 mei, 11:36
Afbeelding
Kunstlezing in Bibliotheek Edam Algemeen 20 mei, 15:17
Afbeelding
Ben jij een waterbaas? Doe de Waterbazencheck Algemeen 20 mei, 08:00
Afbeelding
Noord-Hollands beste ondernemingen kiezen: eervol en pittig Algemeen 17 mei, 19:20
Afbeelding
‘The American Dream’: lezing door Suzanne Roelofs Algemeen 17 mei, 11:51
Afbeelding
Meer waterrijke tuinen met de Purmer400 Tuinen Challenge Algemeen 16 mei, 12:11
Afbeelding
“Ik was niet bang, ik wilde gewoon alles in beeld brengen” Algemeen 13 mei, 11:09
Afbeelding
Sandy heeft energie voor tien Verhuisdier van de week 12 mei, 11:11
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Edam - Volendam

Op Rodi Edam - Volendam volg je het laatste nieuws uit Edam - Volendam. Rodi Edam - Volendam informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt, regio en in Noord-Holland.

Nieuws Edam - Volendam

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Edam - Volendam in je mailbox.