Enkhuizen duurzaam: rioolbuis van afval?

Algemeen
Mark van Loon met door Pipelife geproduceerde buis.
Mark van Loon met door Pipelife geproduceerde buis. Foto: Marcel Rob

ENKHUIZEN - Mark van Loon van Pipelife wil de riolering van Enkhuizen duurzaam maken. “Als iedereen meedoet, is het dan mogelijk om een rioolbuis te maken van het ingezamelde Enkhuizer afvalplastic?” Hij nodigt Enkhuizers uit maandag 3 februari hun plastic mee te nemen naar de informatieavond over duurzaamheid. Hoe kunt je als Enkhuizer bijdragen aan duurzaam maken van je eigen gemeente?

“Plastic is geen afval, maar een grondstof”, zegt Mark van Loon, werkzaam bij Pipelife Nederland. Pipelife produceert en levert kunststof buizen en leidingen. Het Enkhuizens bedrijf is een grote speler. “Wij zijn de grootste in Nederland als het gaat om de productie van elektra en drinkwater- en gasleidingen. En voor de duidelijkheid we hebben het hier over pvc-afval zoals schrootjes, buizen en kozijnen, en niet over verpakkingsplastic.”

Hergebruik

Pipelife zet in op het circulair maken van kunststof. “Wij maken op dit moment de transitie naar hergebruik van kunststoffen. In Amsterdam is al de helft van de Pipelife rioolbuizen gemaakt van gerecycled pvc. Enkhuizen willen we ook graag duurzaam maken onder de grond.”

Pijp met drie levens

In oktober ontving Pipelife in Düsseldorf een prijs in de categorie Duurzame innovaties voor de buis met drie levens. “Hiermee is Pipelife in staat om door middel van recycling en hergebruiken van materialen/grondstoffen de levensduur te verlengen tot wel honderdvijftig jaar. Het begint met gele pvc gasbuizen die na hun levensduur worden verwerkt tot rode kabelbeschermingsbuizen. Om er tenslotte na honderd jaar grijze rioolbuizen van te maken.”

Net als papier inzamelen

Het lukt nu nog niet om al het buizenwerk van gerecycled materiaal te maken, zegt Van Loon. “We komen kunststof te kort. We willen meer grondstoffen hebben uit de stad. Op dit moment komt slechts vijftig procent van het kunststof afval van huishoudens bij de milieustraten terecht. We missen dus vijftig procent van het kunststofafval. Bewoners en bouwers scheiden nog onvoldoende het plasticafval. Veel gaat nog de grijze bakken en zakken in.”

Energie neutraal

Bij afvalinzamelaar HVC komt op deze manier jaarlijks 600 ton pvc terecht. “Die 600 ton aan overgebleven West-Fries kunststof gaat naar afvalverwerker Vanwerven die het selecteert en schoonmaakt zodat Pipelife er bijvoorbeeld nieuwe rioolbuizen van kan maken. Hoe mooi is het al straks heel Enkhuizen vol ligt met deze rioolbuizen uit recyclemateriaal. Wie helpt ons te bedenken hoe we meer kunststof kunnen terugwinnen om dat energieneutraal te recyclen?”

Inspiratie

Tijdens de tweede avond over duurzaamheid in het kader van Enkhuizen heeft het! laat Van Loon aan de hand van filmmateriaal zien hoe recycling in zijn business in z’n werk gaat. Hij hoopt vooral mooie ideeën van Enkhuizers te krijgen over hoe de inzameling van kunststof verbeterd kan worden. “Denk bijvoorbeeld aan hoe we de oud papierinzameling doen.” En wat betreft het meenemen van plastic naar de informatieavond: “Het gaat er vooral om dat we ons laten inspireren door ons afval van pvc”, zegt Van Loon lachend.

Ontwikkeling

Enkhuizen heeft het! wordt georganiseerd door Cinema Enkhuizen in samenwerking met de gemeente Enkhuizen. Naast Mark van Loon spreekt 3 februari ook stadsfilosoof Kees Jansen over hoe we duurzaamheid in de ontwikkeling van onze steden kunnen inpassen. Locatie: De Drommedaris Enkhuizen. Kaartverkoop via cinemaenkhuizen.nl. Entreeprijs 5 euro. Reserveren dagelijks van 10.00 tot 12.00 uur via 0229 23 22 96.

Afbeelding