Expositie van Nico Bulder in de Zuiderkerk

Cultuur
De wonderbaarlijke visvangst (houtgravure) van Nico Bulder
De wonderbaarlijke visvangst (houtgravure) van Nico Bulder (Foto: Paul Hulsman)

ENKHUIZEN - Werk van de Groningse kunstenaar Nico Bulder (1898-1964) is van 7 april tot 30 mei te zien in de Zuiderkerk, Enkhuizen. Zijn houtgravures zijn in dramatiek, kwaliteit en verfijndheid te vergelijken met die van Albrecht Dürer en Gustave Doré.

Nico Bulder had een uitzonderlijk talent. Hij volgde de teken- en schilderopleiding aan de Academie Minerva in Groningen, waar hij later docent werd. Zijn pentekeningen met gezichten op deze stad zijn een voorbeeld van zijn tekenkunst. Hij woonde samen met twee ongetrouwde zusters en een nicht in een herenhuis in Hoogezand. Bulders werk is divers: naast stads- en dorpsgezichten maakte hij boekillustraties, kerst- en nieuwjaarskaarten en ex-librissen. Zijn vrije werk heeft een sterk dramatische stijl en is vaak gebaseerd op Bijbelse verhalen of heiligenlevens. Het is te vinden in veel Nederlandse musea en particuliere collecties.

Informatie

De tentoonstelling bestaat uit foto’s, houtgravures, pentekeningen en een litho afkomstig uit de collectie van enkele particuliere collecties. Verder zijn zwart-witfoto’s te zien van Paul Hulsman (Enkhuizen) onder de titel Kijken/Bekeken. Mensen kijken altijd, en soms kijkt de fotograaf mee. De Zuiderkerk is voor bezoekers geopend op zaterdagmiddag van 12.00 tot 16.00 uur.