4 mei & 5 mei 2022 in Enkhuizen: alles over Dodenherdenking en Bevrijdingsdag

Algemeen
De vlag mag weer uit.
De vlag mag weer uit. (Foto: Pixabay)

ENKHUIZEN - Op 4 mei is het weer Dodenherdenking, op 5 mei vieren we - ook in Enkhuizen - onze vrijheid. Dagen met extra lading door de oorlog in Oekraïne. Wat wordt er georganiseerd in de stad op 4 en 5 mei 2022? En hoe zit het ook weer met de regels voor het uithangen van de vlag? Een overzicht.

First things first: wat zijn de regels rondom het uithangen van de vlag op 4 en 5 mei?

4 mei –  Dodenherdenking Enkhuizen

Een herdenkingsbijeenkomst start om 19:00 uur in de Zuiderkerk met muzikale omlijsting van KSM. Om 19:45 uur volgt een Stille tocht van de Zuiderkerk naar het monument ‘de Stedemaagd’ in het Wilhelminaplantsoen. Hier vinden de herdenking, blazen van de taptoe, 2 minuten stilte en kransleggingen plaats. Met medewerking van Dindua en een toespraak van de burgemeester van Enkhuizen: Eduard van Zuijlen. 

Tevens is er op woensdag 4 mei een herdenking van WOII bij het monument ‘Schaduwcorrectie mei 1995’ aan de Nelson Mandeladreef. Het jaarthema van het nationaal 4 en 5 mei comité is: Vrijheid in verbondenheid. Het 4 en 5 mei anti-discriminatiecomité Enkhuizen verbindt dit aan de 4 V’s van de herdenking ‘Enkhuizen 1572’: “Vanuit Verscheidenheid werken wij aan Verbondenheid zodat de Verdraagzaamheid groeit en een ieder kan leven in Vrijheid.” Iedereen is welkom.

5 mei – Bevrijdingsdag Enkhuizen

Verspreid over het Wilhelminaplantsoen zijn verschillende activiteiten zoals een circusschool, schminken, pony rijden, theater, knutselen, natuurspellen en workshops. Ook de dieren van de kinderboerderij hebben zin om je te ontmoeten. Om 14:00 uur ontsteekt de Burgemeester het bevrijdingsvuur bij het monument. De toegang is gratis en in speeltuin Kindervreugde kun je de hele dag vrij spelen! Ook de theetuin in het Hertenkamp is open. 

Hiernaast zal verspreid door de stad heen verschillende muziek gedraaid worden en zijn de cafés open met ieder een eigen, feestelijk programma. Zoals bijvoorbeeld zanger Nick Stricker, die vanaf 19:00 uur zal spelen in Café Dijk. De redactie wenst iedereen een mooie Bevrijdingsdag toe!