Seniorenraad organiseert cursus architectuur

Cultuur
Tijdens de cursus architectuur ga je onder meer wandelen door Enkhuizen.
Tijdens de cursus architectuur ga je onder meer wandelen door Enkhuizen. (Foto: Adobe Stock)

GROOTEBROEK - Docente kunstgeschiedenis Maria Diez verzorgt voor de Seniorenraad in het voorjaar een cursus architectuur.

Na een inleiding met de specifieke woordenschat die in de architectuur wordt gebruikt, met speciale aandacht voor de elementen die de nationale architectuur het meest kenmerken, zal de cursus de ontwikkeling van de Nederlandse architectuur behandelen, van de Middeleeuwen tot de Tweede Wereldoorlog, met de volgende stijlen: Romaans Gotisch Renaissance Nederlands classicisme Lodewijk stijlen (XIV barok, XV rococo én XVI Empire) Neostijlen en eclecticisme. Het begin van de 20e eeuw: Jugendstil, Rationalisme, Amsterdamse school en De Stijl. 

Wandeling

Het eerste deel van de cursus zal tot het Nederlands Classicisme zijn, met daarna een wandeling door Enkhuizen. In het tweede deel worden de rest van de stijlen behandeld, met een wandeling bij voorkeur door De Streek, maar dat zal nog nader bepaald worden. Anders zal ook de tweede wandeling in Enkhuizen plaatsvinden. 

Theorie in praktijk

De cursus geeft een brede inkijk in vele stijlen in de architectuur die Nederland rijk is, vanaf de Romaanse tot de Amsterdamse School. In de twee wandelingen gaan de deelnemers de theorie in praktijk brengen. De cursus bestaat uit drie theorielessen met aansluitend de eerste wandeling en nog eens drie theorielessen met aansluitend de tweede wandeling. 

Informatie

De cursus wordt gegeven in dorpshuis De Stek, aan de Op den Hoef 36 in Grootebroek op de volgende data: 12,19 en 26 april, én 3, 10, 17, 24 en 31 mei. Op 3 en 31 mei vinden de wandelingen plaats. De cursussen worden gehouden van 10.00 tot 12.00 uur met een korte pauze. De wandelingen maken onderdeel uit van de cursus, maar de kosten voor vervoer naar Enkhuizen zijn voor eigen rekening. Zodra u zich heeft aangemeld, sturen wij u aanvullende gegevens over de betaling. Bij te kort aanmeldingen gaat de cursus niet door; u wordt hier zo snel mogelijk van op de hoogte gesteld.

Aanmelden

U kunt zich inschrijven voor deze cursus door u aan te melden via: info@seniorenraad.nl of telefoonnummer 06 51 83 31 32. Vermeldt in de mail uw naam, uw telefoonnummer en de omschrijving Cursus Architectuur.