Haarlems talent naar WK junioren in Japan

Sport
,,Als zesjarig jochie keek ik op tv naar mijn grote voorbeeld Sven Kramer. Ik reed thuis op tafel zijn rondjes mee. En nu mocht ikzelf in een vol Thialf meedoen.
,,Als zesjarig jochie keek ik op tv naar mijn grote voorbeeld Sven Kramer. Ik reed thuis op tafel zijn rondjes mee. En nu mocht ikzelf in een vol Thialf meedoen. (Foto: Aangeleverd)

HAARLEM - Mats van den Bos valt deze winter van de ene in de andere verbazing. Het Haarlemse sprinttalent was voor het eerst live op tv te zien tijdens enkele belangrijke wedstrijden, reed in een uitverkocht Thialf-stadion maar ook in sneeuwbuien in de Dolomieten, realiseerde persoonlijke records op de 500 en 1.000 meter en mag als kers op de taart in Japan meedoen aan de WK schaatsen voor junioren.

Haarlems talent naar WK junioren in Japan

Door Govert Wisse

,,Als zesjarig jochie keek ik op tv naar mijn grote voorbeeld Sven Kramer. Ik reed thuis op tafel zijn rondjes mee. En nu mocht ikzelf in een vol Thialf meedoen. Ongelooflijk en bizar, toch...’’

Schaatsseizoen

Mats is deze winter meer dan honderd dagen van huis om te trainen en te schaatsen. Als zijn spaarzame tijd dat toelaat, werkt Mats tussen trainingen en wedstrijden door ook nog heel af en toe op de verhuurafdeling van de Haarlemse ijsbaan. Daarnaast is hij bezig met zijn laatste vwo-jaar op het Mendel College. Wat hem betreft zouden er meer dan 24 uur in een dag mogen zitten.

Zijn schaatsseizoen begon op 1 november al op een heel bijzondere manier. Met Teuntje Mollee (roeien), Floor Slooff (turnen) en Megan Warners (judo) werd Mats tijdens een feestelijke bijeenkomst in Haarlem gepresenteerd als één van de vier talenten van Team PIM. Het viertal kreeg ieder een cheque van 1.000 euro overhandigd. Mats: ,,Geweldig was dat. Met dat geld heb ik een trainingskamp in Inzell bekostigd.’’

Team PIM

Misschien nog meer dan met die financiële bijdrage is hij blij met de support van Yvonne van Gennip, Claudia Zwiers en Floris Jan Bovelander; de drie voormalige olympische sporters die namens Team PIM met hun kennis van en ervaring in de topsport de vier Haarlemse talenten ondersteunen. ,,Ik sta aan het begin van een traject dat zij al hebben afgelegd. Zij hebben zo’n pak ervaring. Omdat Yvonne ook heeft geschaatst ga ik haar zeker om advies vragen en met haar sparren als ik wellicht in de toekomst wordt gevraagd om bij een commerciële ploeg te komen schaatsen. Zij weet waar ik op moet letten‘’, aldus Mats die nu deel uitmaakt van het KNSB Talenten Team Noord-West.

Behalve mooie momenten maakte Mats in januari ook iets vervelends mee. Tijdens de NK afstanden voor junioren wilde hij zich plaatsen voor de WK, maar door ziekte – ‘Ik lag vier dagen met hoge koorts op bed’ – kon hij daar niet aan meedoen. En dus leek het einde verhaal wat betreft de reis naar Japan. ,,Maar gelukkig heeft de bond mij op basis van mijn goede resultaten – o.a. beste Nederlandse junior op de 500 meter in World Cups voor junioren - alsnog opgenomen in de WK-ploeg.’’

Kans op medaille

Mats rijdt in het eerste weekend van februari in Hachinoke City de World Cup-finale. ,,Ik kom uit op de 500 en 1000 meter en de teamsprint.’’ Een week later (9-11 februari) zijn op dezelfde ijsbaan de wereldkampioenschapen per afstand. Mats start dan op de 500 meter en teamsprint. Of hij de 1000 meter rijdt is niet zeker, omdat hij deze winter op die afstand nog geen potten kon breken.

Twee dagen na de WK wordt Mats 19. Wat zou het mooi zijn als hij zichzelf vlak voor zijn verjaardag een podiumplaats cadeau doet? ,,Tijdens de World Cups in Baselga en Collalbo eindigde ik tweemaal als vierde. De kans op een medaille is er, maar de concurrentie is groot.’’

Mats rijdt in het eerste weekend van februari in Hachinoke City de World Cup-finale