Als uitgangspunt is gekeken naar de e-mailgedragslijn voor overheden.
Als uitgangspunt is gekeken naar de e-mailgedragslijn voor overheden. (Foto: aangeleverd)

Gemeenten Noord-Holland lastig bereikbaar, reageren vaak niet op tijd

Algemeen

REGIO - Gemeenten in Noord-Holland reageren langzamer dan gemiddeld op een eenvoudige vraag per mail en geven weinig voorspelbaarheid. Dit blijkt uit onderzoek van klantcontactbeheerder Pricon, waarbij alle gemeenten met e-mailafhandeling zijn getoetst op de aanwezigheid van e-mailadressen en contactformulieren op de website, ontvangstbevestigingen, reactietijd en het verplicht laten delen van persoonlijke gegevens.

Als uitgangspunt is gekeken naar de e-mailgedragslijn voor overheden. 

In de provincie Noord-Holland hebben dertien van de vierenveertig gemeenten geen e-mailadres op de website staan. Met een percentage van dertig procent ligt dat boven het landelijk gemiddelde van 25 procent.

Verplicht

Bij vijf van de dertien gemeenten zonder e-mailadres is het bij het contactformulier ook voor het stellen van een eenvoudige vraag verplicht om onnodige persoonlijke informatie te delen. Hierbij gaat het om de gemeenten Bloemendaal, Heemstede, Hilversum, Hollands Kroon en Schagen. Met een percentage van elf procent levert dit dus mogelijk barrières op op het gebied van privacy.

41 procent van de Noord-Hollandse gemeenten versturen geen ontvangstbevestiging na het binnenkrijgen van een simpele vraag, wat een stuk hoger is dan het landelijk gemiddelde van 37 procent. Opvallend, want de e-mailgedragslijn verplicht gemeenten om wel een ontvangstbevestiging te sturen. De gemeenten Haarlem, Wormerland, Drechterland, Huizen, Landsmeer, Opmeer, Stede Broec, Waterland, Blaricum, Edam-Volendam, Koggenland, Medemblik, Purmerend, Zandvoort, Hilversum, Hollands Kroon, Alkmaar en Enkhuizen sturen geen ontvangstbevestiging wanneer ze een e-mail ontvangen.

Eenvoudige vraag 

Gemeenten in Noord-Holland reageren minder vaak op tijd bij een eenvoudige vraag per mail. 64 procent van de gemeenten heeft binnen twee werkdagen gereageerd, wat lager uitvalt dan het landelijk gemiddelde van 71 procent.

Het percentage van gemeenten die na drie weken nog steeds niet hebben geantwoord, ligt met 1achttien procent flink hoger dan het landelijk gemiddelde van 13 procent. Het betreft de gemeenten Stede Broec, Waterland, Diemen, Uitgeest, Zandvoort, Heemstede, Amsterdam en Aalsmeer.

Afbeelding
Red de egel: ontvang gratis egelhuispakket Algemeen 26 sep, 13:28
Afbeelding
Zwanenburgbaan deze week buiten gebruik Algemeen 26 sep, 10:06
Afbeelding
Burendag bij Eigen Haard in Zwanenburg Algemeen 25 sep, 21:09
Afbeelding
Zaterdag 1 oktober 2022: NVM organiseert Open Huizen Dag Algemeen 25 sep, 11:29
Afbeelding
Project You Choose Haarlemmermeer genomineerd voor de Hein Roethofprijs Algemeen 24 sep, 07:58
Afbeelding
Toen & nu: de Ringspoordijk tussen West en Nieuw-West Algemeen 23 sep, 12:10
Afbeelding
Haarlemmermeer kiest voor geen ongeadresseerd reclamedrukwerk meer Algemeen 23 sep, 11:04
Afbeelding
Nu te zien bij Cinema De Vlugt Algemeen 22 sep, 09:19
Afbeelding
Informatiemarkt voor de vernieuwing van Badhoevedorp Algemeen 21 sep, 12:39
Afbeelding
Elizabeth Bij Cinema De Vlugt Algemeen 21 sep, 09:36
Afbeelding
Prinsjesdag 2022: de belangrijkste plannen op een rij Politiek 20 sep, 19:22
Afbeelding
Taalakkoord voor laaggeletterdheid Algemeen 20 sep, 11:01
Afbeelding
Flinke vangst bij integrale controle in Haarlemmermeer Algemeen 19 sep, 14:17
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Haarlemmermeer

Op Rodi Haarlemmermeer volg je het laatste nieuws uit Haarlemmermeer. Rodi Haarlemmermeer informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Haarlemmermeer

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Haarlemmermeer in je mailbox.