45.000 kilo tegels opgehaald bij eerste 25 deelnemers Haarlemmermeers Kampioenschap Tegelwippen

Nieuws
45.000 kilo tegels opgehaald bij eerste 25 deelnemers Haarlemmermeers Kampioenschap Tegelwippen.
45.000 kilo tegels opgehaald bij eerste 25 deelnemers Haarlemmermeers Kampioenschap Tegelwippen. (Foto: aangeleverd)

HAARLEMMERMEER - Onlangs was de eerste tegelophaalronde van het Haarlemmermeers Kampioenschap Tegelwippen (het ‘HaKa’). Het HaKa, een initiatief van NMCX Centrum voor Duurzaamheid, activeert bewoners in Haarlemmermeer om tegels uit de tuin te verwijderen en te vervangen voor planten. In een tuin met weinig tegels kan regenwater beter de grond in zakken en wordt het riool ontlast als er een piekbui valt. Bovendien zorgt een groene omgeving voor verkoeling en bevordert het de biodiversiteit. In totaal werd er bij 25 deelnemers 45.000 kilo tegels opgehaald. Deze tegels komen uit hun tuinen zodat er nu 344 vierkante meter aan tuinen met planten zijn bijgekomen! Dura Vermeer verzorgde de tegelophaalservice met een elektrische vrachtauto. De volgende ophaalronde zal plaatsvinden op maandag 10 juli.

Op 21 maart 2023 was de aftrap van de derde editie van het Haarlemmermeers Kampioenschap Tegelwippen, een lokale wedstrijd waar bewoners met elkaar de strijd aangaan wie het hoogste percentage m² aan tegels uit zijn of haar tuin verwijdert. Deelnemers aan het HaKa maken kans op leuke prijzen. Zo winnen de beste vijf deelnemers een cadeaubon van 50 euro, waarmee tuinbenodigdheden kunnen worden aangeschaft. De eerste 50 deelnemers ontvangen drie zakken compost per woning van het Meerlandenfonds. De eerste 50 huurders van woningcorporatie Ymere die zich inschrijven ontvangen een tuincadeaubon van 30 euro. En de tegels worden gratis opgehaald bij alle deelnemers thuis door Dura Vermeer.

Aantal deelnemers groeit jaarlijks

Inmiddels hebben al 51 inwoners zich ingeschreven, een enorm verschil met vorig jaar. Toen meldden zich tot 31 oktober 57 deelnemers aan. Opvallend is dat veel meer mannen dan voorheen zich inschrijven.

Anneke van Gijzen, projectleider van het HaKa: “We merken dat bewoners steeds meer beseffen dat het klimaat aan het veranderen is en dat die verandering gevolgen heeft voor hun directe woonomgeving. Zo vallen er steeds vaker hoosbuien, waardoor de kans op wateroverlast toeneemt. Het aantal hittegolven neemt ook toe en die houden langer aan dan voorheen, wat slecht is voor je gezondheid: tijdens de hittegolf in augustus 2020 overleden honderden mensen als gevolg van die hitte. Een tuin met groene planten kan wel tot 10 graden koeler zijn dan een tegeltuin! Met een groene tuin help je bovendien de Nederlandse insecten waarmee het niet goed gaat. In een groene tuin kunnen insecten en andere dieren schuilen en nestelen, en voedsel vinden. Studies tonen bovendien aan dat mensen gezonder zijn en lekkerder in hun vel zitten als ze een plantentuin hebben!”    

Wateroverlast, droogte en hitte

In 2021 liep Limburg onder water als gevolg van hevige regenval. Als zo’n “waterbom” in Haarlemmermeer zou vallen kunnen de gevolgen ernstig zijn omdat in deze “badkuip” het water nergens naar toe kan.

Anneke van Gijzen: “De lucht warmt op door klimaatverandering en in warme lucht past meer water. De wolken waaien ook langzamer over en daardoor ontstaan hoosbuien. Door alle tegeltuinen is er minder plaats voor regenwater om in de grond te zakken dus stroomt het naar het riool dat daardoor overbelast raakt.”  

“Ook hitte en droogte komen nu vaker voor. Vorige zomer viel er 8 weken lang geen drup regen en was het erg heet. Overal werden sproeiverboden ingesteld. Voorkom dat je eigen tuin uitdroogt en laat het gras langer groeien, maai pas als het weer gaat regenen. Zorg dat de bodem in perken en borders zoveel mogelijk bedekt is met plantjes. Als zonnestralen de bodem niet kunnen bereiken droogt de bodem minder snel uit, het bodemleven verbetert waardoor regenwater makkelijker de bodem in kan tijdens een piekbui en onkruid krijgt ook minder kans.

Een tegeltuin is heter dan een groene tuin omdat tegels warmte opnemen en die weer terugstralen naar de omgeving: tegels fungeren als een soort vloerverwarming in je tuin die je op de hoogste stand zet in de zomer. Dus haal die tegels uit je tuin!”

Activiteiten Haarlemmermeers Kampioenschap Tegelwippen

Wil je ook minder tegels in je tuin en meer planten? Je kunt je nog tot en met 31 oktober opgeven voor het Haarlemmermeers Kampioenschap Tegelwippen. Kijk op haarlemmermeerwaterproof.nl/tegelwippen/.

Nieuwsgierig geworden naar de activiteiten van Haarlemmermeer Waterproof? Kijk dan op www.haarlemmermeerwaterproof.nl en kom naar de Informatiemarkt in Nieuw-Vennep op zaterdag 8 juli of naar het wijkfeest in Graan voor Visch, Hoofddorp, op zaterdag 15 juli. Daar is meer informatie te vinden over dit en andere programma’s van NMCX  en kan door middel van een Watertafel, en de opstelling “Tegeltuin, Groene Tuin” worden ervaren waarom een tuin met beplanting kan helpen om wateroverlast te voorkomen.