Waterschap: ‘Bebouwing Lutkemeer verergert problemen grondwater’

Nieuws
Platform Behoud Lutkemeer wordt gesteund door het waterschap die bebouwing afkeurt.
Platform Behoud Lutkemeer wordt gesteund door het waterschap die bebouwing afkeurt. (Foto: aangeleverd)

NIEUW-WEST - Het Algemeen Bestuur van Waterschap Amstel, Gooi & Vecht heeft tijdens een openbare vergadering unaniem een motie aangenomen die zich verzet tegen de voorgenomen bebouwing van de Lutkemeerpolder. De motie, ondertekend door leden van diverse politieke partijen, benadrukt dat de voorgenomen bouw in strijd is met nationale beleidsdocumenten en specifiek met de Nationale Omgevingsvisie, omdat er onvoldoende waterberging wordt gerealiseerd.

Volgens de zienswijze zal de voorgenomen bebouwing de bestaande problemen met grondwater verergeren. Bebouwing  leidt tot het verdwijnen van een belangrijke klimaat bufferzone. 

Lutkemeerpolder

De waarde van de ecosysteemdiensten van de Lutkemeerpolder levert jaarlijks miljoenen op, volgens onderzoek van de Wageningen University & Research (WUR).

Het verzoek aan het Dagelijks Bestuur is dan ook: Actieve verspreiding van de zienswijze die bebouwing afraadt. De motie is ondertekend door leden van diverse politieke partijen, waaronder De Groenen, AWP, ChristenUnie, Partij voor de Dieren, PvdA, BBB, Water Natuurlijk en CDA. Meer informatie over de motie: https://agv.waterschapsinformatie.nl/modules/6/moties/913019.

Oproep tot actie

Voedselpark Amsterdam roept iedereen op om de bebouwing van de vruchtbare grond in de Lutkemeerpolder tegen te houden. De ‘Red ons groen!’ campagne start op 28 januari om de laatste vruchtbare landbouwgrond van Amsterdam te behouden voor toekomstige generaties. Tijdens deze bijeenkomst worden de plannen gedeeld en samen gebrainstormd over een reeks publieksacties, zoals posterplakacties, brievenschrijfacties, en meer. Er worden acties bedacht waar iedereen enthousiast van wordt en aan wil deelnemen. 

De bijeenkomst  zondag 28 januari is van 14.00 tot 17.00 uur in Stadskas Buurttuinen van Toorop, Jan Tooropstraat 8.  Aanmelden kan via: activiteiten@voedselparkamsterdam.nl.. Het is gratis en iedereen vanaf 10 jaar is welkom. Meer informatie via: https://voedselparkamsterdam.nl/28-januari-aftrap-campagne-2024/.


De campagne voor het Voedselpark start aanstaande zondag. (Foto: aangeleverd)