Nieuw pontje voor fietsers en voetgangers

Nieuws
Wethouders Marja Ruigrok van de gemeente Haarlemmermeer en wethouder Bart Kabout van de gemeente Aalsmeer namen woensdag 17 april de nieuwe pont op feestelijke wijze in gebruik.
Wethouders Marja Ruigrok van de gemeente Haarlemmermeer en wethouder Bart Kabout van de gemeente Aalsmeer namen woensdag 17 april de nieuwe pont op feestelijke wijze in gebruik. (Foto: Jur Engelchor Fotografie)

HAARLEMMERMEER - Wethouders Marja Ruigrok (Haarlemmermeer) en Bart Kabout (Aalsmeer) namen verleden week woensdag de nieuwe fietsers- en voetgangersoversteek via de milieuvriendelijke pont over de ringvaart tussen Rijsenhout en Aalsmeer in gebruik.

Fietsers en voetgangers die bij Rijsenhout en Aalsmeer de ringvaart oversteken, doen dat voortaan met een elektrisch aangedreven pont. Deze nieuwe pont vervangt de oude diesel gestookte pont die kapot is en tijdelijk werd vervangen door een gehuurde pont.

Zonnepanelen

Het dak van de nieuwe pont bestaat volledig uit zonnepanelen. In het ruim liggen de accu’s waarin de energie ligt opgeslagen. De pont kan er de hele dag mee vooruit. ’s Avonds en ‘s nachts laadt de pont aan de wal op, om de volgende dag weer te kunnen varen. 

De veerpont scheelt kilometerslang omrijden door fietsers. Naast scholieren maken ook veel dagjesmensen gebruik van de pont. Het vaartuig is eigendom van zowel Haarlemmermeer als Aalsmeer.

De pont is gebouwd door scheepsbouwer Talsma uit Franeker. Op hen viel de keuze na een marktuitvraag. Van Oossanen Naval Architects maakte het ontwerp. De moderne en duurzame veerpont moet de komende 40 jaar meegaan. De oude pont had ook een diensttijd van vele tientallen jaren.

De veerpont vaart tussen de Aalsmeerderdijk in Haarlemmermeer en de Uiterweg in Aalsmeer. De pont is toegankelijk voor voetgangers en fietsers en wordt veel gebruikt door scholieren. De veerdienst vaart van maandag tot en met vrijdag, van 07.00 uur tot 17.45 uur. Tussen 1 april en 31 oktober vaart de pont ook in de weekenden van 10.00 uur tot 17.45 uur. Een overtocht voor fietsers en voetgangers kost 1,20 euro.