Sint Jorisdag bij Scouting Rijnland

Nieuws
Gezeten rond een knapperend kampvuur werd het verhaal door scout Peter verteld.
Gezeten rond een knapperend kampvuur werd het verhaal door scout Peter verteld. (Foto: Peter Vreeswijk)

ZWANENBURG - Scouting Rijnland stond zaterdag 20 april in het teken van Sint Joris, de beschermheilige van Scouting wereldwijd. Begonnen werd met een vossenjacht in Park Zwanenburg. 


Door Saskia Vreeswijk

Sint Jorisdag, ook bekend als de Dag van Sint-Joris, wordt wereldwijd gevierd op 23 april. Het is een feestdag ter ere van Sint-Joris, de patroonheilige van Engeland, Georgië en andere plaatsen. Volgens de legende versloeg Sint-Joris een draak en redde een prinses, wat hem tot een symbool van moed en ridderlijkheid maakte. 

In het park hadden de acteurs zich verkleed als Sint Joris, de koning of de draak en zich verstopt in de bosjes. Aan de scouts de taak om hen als vossen op te sporen. Bij vondst wachtte hen een verrassing. Rond 17.00 uur begaven alle leden zich met hun ouders naar de clublocatie aan de Nolenslaan. Daar werd genoten van een barbecue en daarna het verhaal.

Sint Joris en de draak

Het verhaal gaat over de held Sint Joris die bij scouting elk jaar herdacht wordt en die voor iedere scout als inspiratie moet dienen om te allen tijde te helpen waar je maar kan. Bij de aflegging van de eed heb je dat namelijk beloofd en door ieder jaar dit verhaal weer te vertellen word je eraan herinnerd. 

Het verhaal is heldhaftig: in een mooi en vredig land verschijnt ieder jaar een draak die een mooi jong meisje wil oppeuzelen. Elk jaar waren de bewoners bang wie er aan de beurt zou zijn. En toen was de dochter van de koning aan de beurt. De koning ging op zoek naar dappere ridders en uiteindelijk trad Joris, de eenvoudige schildknaap naar voren. Die versloeg uiteindelijk de draak en redde de prinses.

Dus op Sint Jorisdag herdenken scouts wereldwijd en dus ook in Zwanenburg dit verhaal en vernieuwen ze hun belofte om zich in te zetten voor anderen zoals Sint Joris deed in zijn strijd tegen de draak. Gezeten rond een knapperend kampvuur werd het verhaal door scout Peter verteld. Rond 20.00 uur werd de dag afgesloten.

Scouting Rijnland zou nog graag wat Bevers verwelkomen in de groep. Bevers zijn kinderen in de leeftijdscategorie van 5 tot 7 jaar. Dit jaar bestaat Scouting Rijnland 90 jaar en dat wordt groots gevierd op zaterdag 6 juli. Meld je aan voor deze reünie. Ga hiervoor naar www.scoutingrijnland.nl