Column wethouder Gaatze De Vries: Bouwen, bouwen, bouwen

Algemeen
Afbeelding
(Foto: )

Dat is het motto voor Heemskerk. Maar eigenlijk voor heel Nederland. Iedere gemeente heeft een groot te kort aan geschikte woningen. Voor jongeren, starters, doorstromers en ouderen.

En het lukt maar moeilijk dit op te lossen. Daarvoor zijn diverse redenen aan te wijzen: onvoldoende grond beschikbaar, te hoge grondprijzen, strenge regels vanuit het Rijk en provincie, een crisis in de bouw die doorliep tot begin 2018 en daarna de Pas en PFAS. En toch zet de gemeente Heemskerk alles op alles om te gaan bouwen. Waarom gaat het dan niet sneller?

In Heemskerk kunnen we alleen binnenstedelijk bouwen. Dat komt door de ligging. Heemskerk ligt ingesloten tussen Beverwijk, de A9, het agrarisch gebied waar we niet kunnen en mogen bouwen en de beschermde afscheiding met Uitgeest en Castricum.

We zoeken daarom binnenstedelijk naar mogelijkheden. En die zijn er. Denk maar aan de stationsomgeving en De Velst. En aan kleinere locaties waar bijvoorbeeld een school, kantoorgebouw of gymnastieklokaal wegvalt. Bij herstructurering lukt het soms om bij de sloop van woningen meer woningen terug te bouwen. Kijk maar naar de Debora Bakelaan waar 192 woningen verdwijnen maar 223 terugkomen. En we onderzoeken op verzoek van de raad de mogelijkheden voor woningbouw op verschillende locaties, zoals op Eikenhof 2 en de Cornelis Groenlandstraat.

Dit zijn allemaal trajecten die de nodige tijd vergen. We moeten voldoen aan vereisten zoals participatie, duurzaamheid en de te volgen juridische procedures. Daarnaast is het belangrijk om draagvlak te creëren in de buurt. Want iedereen vindt het belangrijk dat er gewoond kan worden in Heemskerk, desondanks hoor ik nog te vaak de opmerking “not in my backyard”.

Gelukkig is de betrokkenheid vanuit de inwoners over het algemeen groot. Regelmatig ontvangen we goede suggesties van inwoners die we graag meenemen en op haalbaarheid beoordelen. Want bouwen, bouwen, bouwen kunnen we alleen realiseren met elkaar.

Gaatze de Vries

Wethouder Ruimte