Ingezonden brief D66 Heemskerk: ‘Lokale politiek is lokale politiek. Punt.’

Algemeen
Afbeelding
(Foto: Aangeleverd)

HEEMSKERK - Bij elke gemeenteraadsverkiezing worden de stellingen weer ingenomen: Lokale partijen in ons Heemskerk maar ook daarbuiten grijpen elke gelegenheid aan om te benadrukken dat zij dichter bij hun inwoners staan en zich beter weten in te leven in wat er lokaal leeft ten opzichte van landelijke partijen. Ook vaak genoemd: ‘Wij kunnen politiek bedrijven zonder de last van de landelijke politiek’ of ‘Wij zijn er echt voor de inwoners’.

Overtuiging

Maar waar komt deze opvatting vandaan en belangrijker nog; klopt hij überhaupt? Laten we om te beginnen veronderstellen dat je je verkiesbaar stelt als raadslid vanuit de overtuiging om je dorp of stad beter te maken en wat te betekenen voor de gemeenschap. Dat geldt voor een raadslid voor D66 of GroenLinks, maar net zo goed voor een raadslid namens Liberaal Heemskerk of bij onze buren voor Samen Lokaal Beverwijk. 

Voordelen

Het heeft wel voordelen om bij een landelijke partij aangesloten te zijn als het gaat om ondersteuning en kennis vergaren. De interne cursussen van D66 op gebied van financiën en ruimtelijke ordening hebben mijn kennis op dat gebied vergroot en hebben mij in die zin een beter raadslid gemaakt. Waarmee ik meteen maar wil zeggen dat lokale partijen ook dergelijke ondersteuning zouden moeten krijgen. Het rijk moet daar mee aan de gang.

Je bent nooit 100% eens met een partij

Maar hoe is dit krachtenspel ontstaan? Ons democratisch bestel is de afgelopen decennia gevuld met politieke partijen die zowel op landelijk niveau als lokaal niveau actief zijn. Conservatieve en progressieve partijen, links en rechts, sociaal en liberaal, noem het maar op. 

Voor ieder wat wils. Je bent actief voor of stemt op die partij wiens ideeën en idealen het dichtst bij die van jou als individu in de buurt liggen. Het enige wat een lokaal raadslid van een partij bindt aan zijn landelijke ‘vader’ of ‘moeder’ zijn de ideeën en idealen van die partij. Is dat altijd liefde en vreugde? Nee. 

Je bent het nooit 100% eens met een partij, vul maar eens een kieswijzer in.

Lokale partijen

De landelijke partijen zijn niet in alle gemeenten actief, er moet namelijk wel een gezonde afdeling zijn om mee te kunnen doen. Mede daarom zijn lokale politieke partijen ontstaan. Deed er in een bepaalde gemeente geen VVD mee, dan richtte een groep inwoners die wel een rechts liberaal geluid in hun gemeente wilde horen een lokale partij op. Ook afsplitsingen van andere partijen of hele specifieke speerpunten leidden tot de oprichting van lokale partijen, zo had je in Zaanstad de ‘Partij voor de IJsbaan. 

Functioneert een lokale partij anders in Heemskerk?

Dergelijke lokale partijen hebben gelukkig in onze democratie dezelfde rechten en plichten als elke andere partij en zijn in de regel een welkome toevoeging aan de plaatselijke politiek.

Maar functioneert een lokale partij in Heemskerk anders dan een plaatselijke PvdA of D66 afdeling? Nee. 

Het is gewoon een invulling van een plekje op het lokale politieke spectrum. Het zijn allemaal inwoners van Heemskerk. Zij zijn allemaal lid van sportverenigingen, hebben vrienden en familie in het dorp, kinderen die hier naar school gaan, auto’s die moeten rijden op goede wegen en ook zij gaan in het weekend lekker wandelen in ons mooie duin. 

Beste voor met Heemskerk

Maar de allerbelangrijkste overeenkomst: Ze hebben allemaal het beste voor met Heemskerk. Enig verschil is dat elke partij en persoon een andere kijk heeft op hoe dat doel bereikt zou moeten worden. Maar uiteindelijk zitten alle raadsleden, van welke politieke kleur dan ook, er met hetzelfde doel: Het beste voor Heemskerk. Dus lees de verkiezingsprogramma’s en bepaal dan welke partij de beste ideeën voor Heemskerk heeft. Lokale politiek is lokale politiek. Punt.

Mark Wouters Fractievoorzitter D66 Heemskerk