VVD Heemskerk: ‘Besturen is durven kiezen en eerlijk zijn’

Algemeen
De kandidaten van VVD-Heemskerk.
De kandidaten van VVD-Heemskerk. (Foto: Aangeleverd)

HEEMSKERK - Wat vindt VVD-Heemskerk belangrijk? Lijsttrekker Jan Geert Bakker zegt daarover: “De meeste mensen weten dat wel. Veiligheid, een goed ondernemersklimaat, verstandig financieel beleid en lage belastingen. Dat zijn echte VVD-onderwerpen. Veiligheid staat altijd voorop. Zonder veiligheid geen vrijheid. Het belang daarvan realiseren wij ons nu weer extra door de bedreiging van de vrijheid in Oekraïne. Maar ook in ons doorgaans rustige Heemskerk is het belangrijk dat mensen vrij zijn en geen last hebben van criminaliteit, intimidatie op straat of overlast.”

Belastingen: de OZB

In 2020 was er in de raad een hoogoplopende discussie over de vraag of Heemskerk een verhoging van de belastingen nodig had. VVD-Heemskerk en het CDA maakten duidelijk dat verhoging van de OZB niet noodzakelijk was en HL steunde dat standpunt. Die discussie leidde toen tot het aftreden van de D66-wethouder, die een andere mening had.

De komende jaren zal er zeker opnieuw over de belastingen worden besloten. De lijn van de linkse partijen PvdA, GL en D66 is duidelijk: zij vinden verhogingen van belastingen al snel nodig. Van de lokale partijen weet je het eigenlijk nooit zeker. De inwoners kunnen erop rekenen dat de VVD kiest voor verstandig financieel beleid en niet voor een nog hogere OZB.

woningbouw

Het bouwen van woningen staat in Heemskerk bij alle partijen op 1. De rij mensen die wacht op een woning is veel te lang. Zowel voor betaalbare koop- als huurwoningen. Het daadwerkelijk bouwen van woningen neemt ontzaglijk veel tijd. Gemiddeld in Nederland wel zeven jaar tussen het maken van een plan en de oplevering van een woning. Dat heeft alles te maken met de vele belangen waarmee bij een nieuwbouwproject rekening moet worden gehouden. De tijd dat we eenvoudig een nieuwe wijk als de Broekpolder konden bouwen, ligt achter ons. Nieuwbouw in de bestaande wijken vraagt nu eenmaal veel overleg en lange procedures. In de afgelopen jaren is er in Heemskerk veel voorbereid dat in de komende jaren zal leiden tot de bouw van honderden nieuwe woningen. 

VVD-kandidaten

VVD-Heemskerk gaat met een gevarieerd team de verkiezingen in. Lijsttrekker Jan Geert Bakker is jurist en econoom en heeft een jarenlange ervaring als directeur binnen de rijks- en gemeentelijke overheid. Bertus Berghuis (#2) is een echte Heemskerkse ondernemer, alom bekend als voormalig bloemist en horecaman. Brandy de Groot (#3) heeft zich de afgelopen jaren als steunfractielid ingezet voor onder andere participatie en voorbereiding op de omgevingswet. Zij gaat nu voor een plaats als raadslid. Frank Hermans (#4) werkt voor de gemeente Haarlem en is specialist op het terrein van het sociaal domein en de bedrijfsvoering van gemeenten. Gaatze de Vries (#5) heeft als wethouder de afgelopen vier jaren verantwoordelijkheid genomen voor de belangrijkste onderwerpen: voorbereiding van de woningbouw, duurzaamheid, groen beleid en het opknappen van het centrum. Anita Perré (#6) en André le Fèvre (#7) zijn nieuwe kandidaten. Allebei met ruime ervaring binnen Heemskerk en klaar om zich voor het bestuur van ons dorp in te zetten.

Na deze kandidaten volgen op de lijst: Leo van Heijst, Annemieke Gerritsen, Dennis Brasser, Gerard van der Wel, Gerrit Kees Brouwer, Michiel Crombeen, Paul Timmer, Ron van ‘t Schip en lijstduwer Karin Smit.

Een zeer gevarieerde groep kandidaten, die gemeenschappelijk hebben dat zij al vele jaren echte Heemskerkers zijn. En liberaal bovendien!

Hoe denkt VVD-Heemskerk over participatie? Jan Geert Bakker zegt: “Politici praten tegenwoordig veel over participatie. Inwoners mogen meedenken en meepraten. Veel partijen beloven vooral voor de verkiezingen dat ze nu echt naar de mensen gaan luisteren. In de praktijk gaat het vaak helemaal niet zo goed met die participatie. Wij van VVD-Heemskerk beloven niet dat wij altijd zullen doen wat ‘de’ inwoners willen. Dat soort beloftes zijn namelijk gebakken lucht. Alles doen wat ‘de’ Heemskerkers willen, dat kan helemaal niet. Bij werkelijk alle vraagstukken in de politiek zijn er verschillende belangen in het geding. En zijn er dus verschillende standpunten. het vraagt bestuurlijke kracht om dan voor het algemeen belang op te komen, vooral als je weet dat daar kritiek op zal komen. Mensen raken teleurgesteld als zij merken dat de politiek beloftes niet nakomt. Vooral als dat niet eerlijk wordt toegegeven, maar als een bestuurder draait als er verantwoordelijkheid moet worden genomen. Herkent u dat? Door die gebroken beloftes groeit het wantrouwen in het bestuur en de politiek. VVD-Heemskerk staat voor een solide bestuur, dat keuzes maakt en aan keuzes vasthoudt. Dat leggen we uit, ook aan inwoners die het met een keuze niet eens zijn.” Het verkiezingsprogramma van VVD-Heemskerk bevat wat de partij vindt van onder andere duurzaamheid, zorg, groen, de lokale economie, sport, cultuur en andere onderwerpen. ‘’U vindt ons programma op www.vvdheemskerk.nl, voor info: jangeert.bakker@vvdheemskerk.nl.’’

Lijsttrekker Jan Geert Bakker.