Column Burgemeester Sicko Heldoorn: ‘200 jaar Brandweer Heemskerk’

Algemeen
Afbeelding
(Foto: Aangeleverd)

Twee weken na onze zeer geslaagde volksfeesten, was het alweer feest in het dorp. De brandweer van Heemskerk bestond 200 jaar. Zaterdag 24 september stond het centrum van het dorp vol met brandweerauto’s. Grote en kleine, ladderwagens en hoogwerkers. Modern en antiek. Van de splinternieuwe slangenwagen uit Heemskerk tot de prachtig gerestaureerde brandweerpomp op stoom uit Wormerveer.  Er stonden meer dan 40 interessante brandweerauto’s bij de brandweerkazerne in de Cornelis Groenlandstraat en op andere plekken in het centrum. Wat een drukte. Heel veel mensen met kinderen, die kwamen kijken.  Het was een dag vol activiteiten en demonstraties. In de kazerne werd uitleg gegeven over het werk van de brandweer en het belang van het voorkomen van brand. Op het buitenterrein waren allerlei demonstraties, zoals het redden van verkeersslachtoffers uit een zwaar beschadigde auto. Veel activiteiten konden de bezoekers zelf doen, zoals het werken met gereedschap van de brandweer, het openbreken van gesloten deuren en het leren reanimeren van slachtoffers. Bij de vijver in het centrum kreeg kinderen instructie van leden van de actieve jeugdbrandweer. Met een heuse brandweerslang en straalpijpen mochten ze houten poppetjes of een speelgoedbrandweerauto om- of wegspuiten. Het was een prachtige en leerzame dag. 

Begrip en waardering van onze inwoners voor het werk van onze hulpdiensten zijn van belang. Vrijwilligers bij de brandweer moeten veel oefenen, een pittige opleiding volgen, examens doen en altijd beschikbaar zijn en dus veel vrije tijd opofferen.

De hulpdiensten in Nederland, zoals de brandweer, ambulancemedewerkers, reddingsbrigade, boa’s, EHBO, verkeersregelaars, beveiligingsmedewerkers en politie, krijgen in Nederland vaak niet de waardering die ze verdienen. Laten wij de mensen die voor onze veiligheid werken meer respecteren en waarderen, te beginnen in Heemskerk.

Sicko Heldoorn burgemeester van Heemskerk