Dit weekend ‘Kom in de Kas’ Heemskerk

Algemeen
Kwekerij SAP, één van de deelnemers.
Kwekerij SAP, één van de deelnemers. (Foto: Siem Weterings)

HEEMSKERK - Zaterdag 1 en zondag 2 april 2023 organiseren de Heemskerkse tuinders weer een “Kom in de Kas”. Vijf bedrijven openen hun deuren voor het publiek om siergewas van hoge kwaliteit te tonen. Met zijn uitstekende zandgrond en prachtig duingebied is Heemskerk een plek die je zeker eens een keer moet bezoeken. Tussen 11-16 uur kan je bij de volgende bedrijven terecht.

door Siem Weterings

Kwekerij Sap (Noorddorperweg 12b) is een kweker van vaste planten, perkplanten en violen, bestemd voor particuliere verkoop. Ook kweken zij in de wintermaanden varens en cineraria’s voor de veiling. 

Kijkje achter de schermen

Normaal mogen de klanten alleen in het verkoopgedeelte komen, maar met Kom in de Kas kan er een kijkje achter de schermen genomen worden in alle kassen met een totaal van 15.000 m2. Zo is er te zien hoe perkplanten van zaad en stek geplant worden aan de oppotmachine, waardoor ze uit kunnen groeien tot mooie planten.

Vijf bedrijven openen hun deuren op siergewas van hoge kwaliteit te tonen

Gebr. de Groot (Wentweg 11) is in 1936 opgericht door grootvader Engel de Groot die begon met de teelt van groente en aardbeien. Nu zijn tulpen de hoofdteelt van het bedrijf samen met de eremurussen en leeuwenbekken.

Coastulip

De tulpen worden verhandeld onder de naam Coastulip, dit is een samenwerking van 5 tulpenkwekers uit Heemskerkerduin die streven naar de hoogste kwaliteit tulpen. De bloemenshow hier is opgesteld door FLEURIG uit Heemskerk Centrum.

Rijk assortiment

De Wit Nerine (Luttik Cie 14) is een Nerine kweker en van oudsher gevestigd in Heemskerk. Dit is het belangrijkste Nerine-teeltgebied in Nederland. Door de jaren heen heeft De Wit Nerine zich gespecialiseerd is een afwisselend en rijk assortiment Nerines, welke jaarrond in goede kwaliteit verkrijgbaar zijn. In totaal staan er 12.500m2 moderne kassen.

Orchideeën

Floricultura is een bedrijf dat is gespecialiseerd in de veredeling en vermeerdering van orchideeën. De vestiging aan de Strengweg 17a is ca. 20.000 m2 waarvan 10.000 m2 voor het testen en selecteren van nieuwe variëteiten Phalaenopsis en 10.000 m2 productie van Dendrobium Nobile. 

Historische Kring Heemskerk

De verschillende stadia van de orchideeën worden getoond, van laboratorium tot bloei. De Historische Kring Heemskerk staat hier met een tentoonstelling van foto’s uit het verleden.

Voor kinderen zijn er diverse activiteiten en kom zoveel mogelijk op de fiets!

Denneman (Strengweg 9c) is een loonbedrijf. Dit innovatieve bedrijf houdt zich op een verantwoorde manier bezig met natuur, cultuur, techniek en milieu. Ze zijn gespecialiseerd in de verhuur van alle machines ten behoeve van alle voorkomende agrarische werkzaamheden. Ook houdt men zich bezig met de aanleg en het onderhoud van sportvelden.

Parkeren beperkt

Voor kinderen zijn er diverse activiteiten, zoals een springkussen, speurtocht, schminken, ijskar en een kleurplaten wedstrijd. 

Ook is er een project te zien over basisscholen en schooltuinen. Parkeergelegenheid is beperkt, dus kom zoveel mogelijk op de fiets! 

Meer informatie op komindekas.nl/locaties/Heemskerk. Open: 1-2 april van 11:00 - 16:00 uur.