De vergeten soldaat van Oranje

Nieuws
Johan Graas geeft lezing over Ab Homburg.
Johan Graas geeft lezing over Ab Homburg. (Foto: aangeleverd)

HEEMSKERK - Johan Graas, voorzitter Fort Veldhuis, komt op vrijdag 5 april van 14.00 tot 16.00 uur een lezing geven bij de Historische Kring Heemskerk. De lezing gaat over Ab Homburg, de vergeten soldaat van Oranje. Een onderwerp waar hij ook een boek over heeft geschreven.

Johan vertelt over het zeer intensieve leven van verzetsstrijder Ab Homburg, geboren 12 juni 1917 in Velsen. Zijn ouders hadden een kruidenierswinkel in IJmuiden. Ab, die zijn gehele jeugd doorbracht in IJmuiden, wist na het uitbreken van de oorlog al direct dat hij naar Engeland wilde, om van daaruit de Duitse bezetters te bestrijden. 

Op 22 maart 1941 vertrok hij samen met twee vrienden, in een kleine boot van uit de haven van IJmuiden. Het lukte ze naar Engeland te ontkomen. Daar aangekomen volgde Ab de opleiding tot geheimagent en werd hij op 6 september 1941 met parachute boven Nederland gedropt, met als opdracht het Nederlands verzet te ondersteunen en te zorgen voor meer zendlocaties op Nederlandse huisadressen. Tijdens zijn verblijf in Nederland wordt hij verraden bij een tandartsbezoek en opgepakt. In Scheveningen gevangengezet en veroordeeld tot de doodstraf. Maar voor de executiedatum weet hij te ontsnappen en voor de tweede keer in Engeland te geraken. In Engeland volgt hij een opleiding tot jachtvlieger. En zo voert hij vele vluchten uit bij het 322 Dutch squadron. Uiteindelijk werd het Duitse luchtafweer op 1 april 1945 hem fataal. Hij stortte neer bij Bennebroek en kwam daarbij om het leven.

Lezing

De lezing is van 14.00 tot 16.00 uur in de kapel aan de Kerklaan. Er is plaats voor maximaal 50 mensen, daarom is aanmelden verplicht. Aanmelden kan via opgeven@historischekringheemskerk.nl.

De entree is gratis, maar een vrijwillige bijdrage is altijd welkom. De koffie is tegen betaling.