Duurzame bekers en collectief terrasgebied op Koningsdag in Heemskerk

Nieuws
Koningsdag Heemskerk: collectief terrasgebied en r-PET bekers.
Koningsdag Heemskerk: collectief terrasgebied en r-PET bekers. (Foto: archief)

HEEMSKERK - Gemeente Heemskerk wil Koningsnacht en Koningsdag zo duurzaam mogelijk laten verlopen. Er wordt gebruikgemaakt van duurzame bekers en een collectief terrasgebied in het centrum.

De horeca gebruikt recyclebare r-PET bekers met een duurzaamheidstoeslag. In plaats van de beker weg te gooien kun je deze inleveren bij de bar. Tijdens Koningsnacht en Koningsdag op vrijdag 26 en zaterdag 27 april is tussen 18.00 en 00.00 uur het gehele centrum aangewezen als collectief terrasgebied. De gemeente doet dit in overleg met horecaondernemers om beter op te kunnen treden tegen het meenemen en nuttigen van alcoholhoudende drank op de openbare weg tijdens het evenement. Dit besluit is genomen omdat de gemeente en de horeca en gezellig en gemoedelijk feest willen. Toezicht op de openbare orde is hiervan een belangrijk onderdeel. 

Toezicht op verkochte drank 

Van de horecabedrijven wordt verwacht dat zij toezicht houden op de door hen verkocht drank. Het personeel en beveiligers worden ingezet om te voorkomen dat bezoekers onder de 18 jaar aan alcohol komen of de openbare orde verstoren. Bij zelf meegenomen drank ontbreekt dit toezicht. Hiervoor is een alternatief gevonden door het centrum aan te wijzen als terrasgebied. Hierdoor kunnen de horecaondernemers het nuttigen van meegenomen consumpties weigeren als onderdeel van de al bestaande huisregels. De beveiligers en portiers van de horecagelegenheden kunnen vervolgens toezien op de naleving van deze huisregels. 

Borden met huisregels 

Aan het begin van het terras worden borden geplaatst waarmee duidelijk gemaakt wordt dat bezoekers het collectieve terras betreden. Op de borden staan ook de huisregels vermeldt.