Rubriek Groen Doen

Deel 2: ‘Tegels eruit, zorgt voor verkoeling van de wijk’

Algemeen
Ook het insectenhotel van Mercedes is een beetje tegendraads.
Ook het insectenhotel van Mercedes is een beetje tegendraads. (Foto: Loen van Gulick)

HEILOO - Door haar brede kennis van bodemleven, komt Mercedes Docter met verrassende adviezen. “Als je gaat verhuizen naar nieuwbouw, neem dan een beetje grond mee van je oude woning. Dat zit vol bodemleven waar nieuwbouwgrond wel bij gebaat is.”

Door: Loen van Gulick

Mercedes is blij dat de gemeente extra borders heeft geplaatst. Dat is fijn voor de insecten! Ze licht toe: “De honingbij komt wel aan zijn trekken - daar zorgen imkers wel voor -  maar de wilde bijen kunnen alle hulp gebruiken. Zij nemen blaadjes mee naar hun nesten in het zand. Dat heb ik live gezien bij een vriend in een bakje op zijn tuintafel. De bijtjes waren driftig tunnels aan het maken, en hun nest aan het inrichten. Eens gezien, vergeet je dat nooit meer! Daarom ben ik ook zo blij als ik een stukje onbedekt zand zie in de wijk, de bijen kunnen daar ongestoord hun gang gaan.”

Tekst gaat door onder de afbeelding>>

De regenteil is vandaag een badje voor dorstige planten. (Foto: Loen van Gulick)

Mieren

Hoe klein ze ook zijn, insecten spelen een belangrijke rol bij de grote huidige issues, zoals hitte- en wateroverlast. Mieren bijvoorbeeld, die zorgen voor een gangenstelsel onder de grond, waardoor het water beter wegzakt na een fikse regenbui. Tuinen, die vol met tegels liggen, lopen dit voordeel mis. Mercedes: “Mensen zijn gewend om een terras in hun tuin aan te leggen, maar: een ruime zithoek kan ook prima op het gras. En een kind hoeft heus niet met zijn driewieler in de tuin te kunnen rijden: Buiten de tuin is een hele wereld met verharding om lekker te fietsen!” Haar advies: gebruik niet meer tegels dan nodig. Als je container en je fiets bij de schuur staan, heb je dan wel een pad nodig naar de tuindeur? Of zijn staptegels eigenlijk wel voldoende, met mooie groene randen ertussen?

Ligusterplaag in Varne Buiten 

Mercedes vertelt dat de Ligusters in Varne Buiten nu last hebben van een plaag, ze worden stuk voor stuk opgegeten. “Dat is het nadeel van monocultuur. Kwekerij Meijer verkoopt wormen die de plaagdieren bestrijden. Maar als jij dat doet, maar je buren niet, dan blijven de plaagdieren niet lang weg. Daarom is het beter om gemixte hagen te plaatsen. Mensen houden wel van strak en gelijkvormig, dat is nu de mode, maar voor dieren en planten moet je eigenlijk tegendraads zijn. 

Tekst gaat door onder de afbeelding>>

De gele buddleja steekt boven het andere groen uit. (Foto: Loen van Gulick)

Kennis verspreiden, tuinadvies geven en de passie voor planten delen, is wat groenverbinder Mercedes Docter graag doet.  Via De Buitenkans nemen zij en andere vrijwilligers regelmatig basisschoolklassen uit Heiloo mee naar Landgoed Willibrordus: “Met de kinderen kijken we naar de planten en wat er zoal vliegt. We lopen ook over de begraafplaats ‘Oase van Rust’. Als ik vertel over de levenscyclus, maakt dat bij de kinderen soms wel wat emotie los. Groen is een mooi middel om met kinderen om te gaan.” Een andere activiteit die zij initieert is biologische bollen planten in parken in Heiloo. Ieder jaar in mei is het resultaat te zien: In de Zuiderneg en Noorderneg kom je narcissen, alliums, tulpen en boshyacinten tegen, en ook in Plan Oost schieten de bollen uit de grond.

4 groene tips van Mercedes

Tip 1. 
Plaats heesters in stegen en op pleinen. De muurtjes die daardoor in de schaduw staan nemen minder warmte op, de plant zelf neemt water op, en het is goed voor de biodiversiteit. Denk aan een prikkende hulst, klimhortensia of een vlinderstruik.
Tip 2. 
De gele buddleja is een vlinderstuik die ook bijen trekt. De nectar is minder diep verscholen in de bloemen, dan bij de paarse variant. Daardoor kunnen ook bijen erbij met hun korte tongetjes.
Tip 3.
Heb je een dakje? Bijvoorbeeld boven je containers? Dat is een mooie plek voor sedum. Voer het regenwater af naar een vijver of een teil. Met het teilwater kun je andere planten weer voeden.
Tip 4.
Tegels eruit, maar wat moet erin? Dat kan een struik zijn, maar ook kiezels, water, zand of land. Al deze vormen zorgen voor minder hitte en een betere opname van het water.


Het regenwater wordt naar de vijver geleidt. (Foto: Loen van Gulick)

Deze zomer kijken we zes weken lang over de schutting van groene doeners in Heiloo.  Mercedes Docter zit bij een tuinclub, staat op stekjesbeurzen, is vrijwilliger bij Groenvereniging Groei en Bloei en bij Stichting De Buitenkans.