Rubriek Groen Doen

Deel 3: ‘Tussen de bossen in, zie ik graag meer bomen in de wijk’

Algemeen
Mariët Hamer op haar favoriete hangplek.
Mariët Hamer op haar favoriete hangplek. (Foto: Loen van Gulick)

HEILOO - Zodra ze buiten is, wordt haar hoofd leeg en voelt ze zich goed. Daarom gaat Mariët Hamer het liefst op de fiets naar Duin en Bosch in Castricum, waar ze werkt als coach. Onderweg volgt ze de route door de duinen.

Mariët is opgegroeid in Twente, had als kind een grote tuin om het huis en is echt een meisje van het bos. Ze is naar Heiloo gekomen, toen ze introk bij haar man: “René is geboren in Noord-Holland en is echt een kind van het strand. Hij voelt zich daar veilig, een gevoel dat andere Noord-Hollanders wellicht herkennen.” 

Hij is een kind van het strand, ik een meisje van het bos

Mariët vond strand in het begin weids en kaal, en voelt zich veel fijner tussen de bomen: “In het bos kan ik me nietig voelen, me klein voelen, me veilig voelen. Ik vind het fijn dat er vogeltjes zijn, dat dat de wind er door de bladeren gaat. Het geeft mij een thuisgevoel. Hoe meer bomen, hoe beter.” Ze woont met haar man in Plan Oost, ingeklemd tussen twee bossen, en vindt dat echt een kadootje, vertelt ze opgewekt. “Het is hier supergroen. We zitten tussen het Heilooërbos en het Ter Coulsterbos, je loopt hier heel makkelijk de natuur in.” 

Tekst gaat door onder de afbeelding>>

Samen is leuker! Mariët deelt haar voortuin met de buren.  (Foto: Loen van Gulick)

Blote voeten in het gras

Ook het gevoel van zand of gras onder haar voeten, laat haar ontspannen. “Als ik gestrest uit mijn werk kom, dan ga ik zitten in de hangstoel in mijn tuin, met mijn blote voeten in het gras. En dan luister ik naar de wind en de vogels. Ik doe even niets: ik vóel gewoon.” Met een krachtige zucht illustreert Mariët de ontlading. 

Fruitbomen en regentonnen

Iets anders dat Mariët heeft meegekregen vanuit Twente, is ‘noaberschap’: het zorgen voor elkaar, de buren, en met elkaar zorgen voor de omgeving. Dat ideaal komt duidelijk naar voren in haar wens voor de wijk: “Ik wil in Heiloo meer bomen en meer bankjes in de schaduw. Ouderen die met een rollator wandelen, kunnen er even pauzeren; kinderen kunnen er spelen.” 

Tekst gaat door onder de afbeelding>>

Een oud wijnvat als regenton bij de voordeur. (Foto: Loen van Gulick)

Mariët heeft ook al actie ondernomen, en een concreet idee ingebracht bij een ideeënavond van gemeente Heiloo. Het plan omvat twee delen. 1: Regentonnen die het water opvangen van een blok garageboxen. 2: Een perkje met fruitbomen op openbare grond, die geadopteerd worden door bewoners. “Sommigen denken dat zoiets de taak is van de gemeente, maar de gemeente, dat zijn wij!” de verbazing klinkt door in Mariëts stem. “Eigenlijk zijn het niet twee vliegen in één klap, maar wel vier! Het water stroomt niet zomaar het riool in. Kinderen uit de buurt kunnen bij de regenton hun gietertje vullen om plantjes water te geven. Buurtbewoners ontmoeten elkaar bij de bankjes onder de fruitbomen, ze kunnen er lekkere pruimen en appels plukken. Kinderen leren hoe de natuur werkt. Het is duurzaam, gezellig, educatief…”Mariet heeft al lang meer dan vier ‘vliegen’ benoemd, maar gaat nog even door met haar opsomming, met een aanstekelijk enthousiasme. Mogen we ons al inschrijven?

4 groene tips van Mariët

Tip 1.
Eens per maand gaat Mariët met een clubje vuil prikken in Heiloo. Harstikke gezellig! Actief zijn in de natuur, terwijl er vanzelf leuke gesprekken ontstaan. Een keertje aansluiten? Check Groen Doen Heiloo op Facebook.
Tip 2.
Maai niet. Dan groeit er meer, zodat het gras letterlijk groener wordt. Ook heeft dichtere, hogere begroeiing - al is het maar gras - een verkoelende werking op de bodem.
Tip 3.
Deel met je buren! Bijvoorbeeld gereedschap, of een grasmaaier. Als je die tenminste nog wilt gebruiken, haha. Je kunt ook de voortuin delen! Een extra grote tuin, zonder de afscheiding, dat is toch veel leuker dan allemaal je eigen hokje?
Tip 4.
Denk mee over groene initiatieven in Heiloo. Kennis is niet belangrijk, die is al aanwezig. Enthousiasme is al genoeg!


Het vogelhuisje, gemaakt door haar vader, trekt gezellige bezoekers naar de tuin. (Foto: Loen van Gulick)

Deze zomer kijken we zes weken lang over de schutting van groene doeners in Heiloo. Mariët is coach bij GGZ en neemt haar cliënten regelmatig mee de natuur in. Ze is medebeheerder van de Facebookgroep Groen Doen Heiloo. Ze is naar eigen zeggen niet degene met de meeste kennis, maar dat geeft niet; zij brengt vooral enthousiasme in.