Rubriek: Groen Doen

Deel 1: Grazen in de wilde bloementuin aan de Ewisweg

Algemeen
'Wist je dat de meeste bijen in de grond nesten?'
'Wist je dat de meeste bijen in de grond nesten?' (Foto: Loen van Gulick)

HEILOO - In de tuin van Suzanne Leguijt is veel te zien. Een wormentoren, een houten kast van gebruikt steigerhout, duifkruid, ruig klokjes, een weelderige meidoorn. Het geheel is afgemaakt met een prachtige versierde witte parasol uit Bali. Over alles is nagedacht, maar niet alles is gepland. Dat gebeurt er dus, als de vrouw des huizes zich verdiept in ecologisch tuinieren.

Door: Loen van Gulick

Suzanne zit op een brede loungebank: “Je ziet wel dat alles hier tweedehands of zelfgemaakt is.” In werkelijkheid is het totaal niet te zien, het had net zo goed een design tuinset uit een dure woonwinkel kunnen zijn. Suzanne lacht vrolijk onder haar zomerse hoed vandaan: “De tafel en bank zijn van pallets. Een paar spijkers en wat zwarte verf en dit is het resultaat!” Het creëert een leuk zithoekje tussen het groen, de vlinders en de bijtjes. Dat de insecten ons vergezellen, is geen toeval. Suzanne heeft over ieder detail nagedacht, om het een biodiverse leefplek te maken voor kriebeldiertjes, vlinders en vogels. 

Tekst gaat door onder de afbeelding>>

‘Wist je dat de meeste bijen in de grond nesten?’ (Foto: Loen van Gulick)

“Dieren en insecten komen vooral af op inheemse planten. Sinds ik een meidoorn heb, komen er veel meer vogels in mijn tuin! Spechten, merels, en ik heb ook een groenling op bezoek gehad. Veel mensen noemen inheemse planten ‘onkruid’. Terwijl inheemse planten zo belangrijk zijn voor het mini-ecosysteem in jouw tuin of straat! Het zaait uit, ja, maar dat is juist de bedoeling!”

Grazen

Laat ze het onkruid - of de inheemse plant - dan gewoon zijn gang gaan? Dat niet. Toch pakt ze het ‘snoeien’ net even anders aan dan de meeste mensen. “Ik heb eens een excursie gedaan met een bosecoloog. Hij vertelde dat de natuur er goed bij gedijt als je grazers nadoet! Dus dat doe ik in mijn tuin; grazen. Planten die te veel woekeren gaan er met wortel en al uit, andere breek ik deels af.” Wat er op deze manier uit de wilde voortuin komt, zet Suzanne soms in een vaas op tafel. Ze geniet van de libellen, bijen en zweefvliegen die daarop afkomen: “Laatst vloog er een vlinder naar binnen. Even van de bloemen snoepen, en hij vloog weer weg. Leuk toch!”

Tekst gaat door onder de afbeelding>>

‘Ik heb wel een snoeischaar, maar die gebruik ik eigenlijk nooit!’ (Foto: Loen van Gulick)

In de voortuin vind je Suzanne’s trots: een wilde oase van bloemen. Suzanne vertelt: “De grap is, ik heb destijds achteloos een Twentse bloemenmix besteld, haha! Nu zou ik zeggen, kies juist de planten die bij jouw dorp en jouw grond horen! Wist je dat er allerlei verschillende soorten grond in Heiloo zijn? Ik heb zand, maar aan de overkant van de Ewisweg hebben ze alweer klei. Bij Kwekerij Cruydt-Hoeck kun je je adres geven, en dan maken zij een zadenmengsel op maat.” 

Tekst gaat door onder de afbeelding>>
 
Gezellige groene georganiseerde chaos met tweedehands stenen en spullen. (Foto: Loen van Gulick)

Goed, het mengsel lag al een poos klaar, en de man van Suzanne vond het tijd voor actie. “Hij heeft het hele mengsel in onze tuin gegooid. Maar: de zak was bedoeld voor 2 hectare!” Haar reactie destijds: we zien wel. Een mantra dat regelmatig terug blijkt te komen in een ecologische tuin. Nu staat de voortuin vol met bloemen die elk seizoen wat anders laten zien. “Er komen ook stinzenplanten op. Zoals wilde narcis, knikkend vogelmelk, speenkruid en sneeuwklokjes. Ik heb ze er niet neergezet; vreemd hè? Misschien van de vorige bewoners. Of misschien komt deze wilde narcis nog uit de tijd dat er vier kastelen in Heiloo waren en heb ik narcissen van het Slot van Ypestein,” droomt Suzanne weg in haar sprookjesachtige groene tuin.

6 groene tips van Suzanne

Tip1.
Een kijktip: Kiss the ground (Netflix) - Na meerdere plagen en financiele tegenslagen krijgt een Amerikaanse boer geen geld meer van de bank voor pesticides. Het blijkt uiteindelijk een zegen.
Tip 2.
Maak een rommelhoekje in de tuin. Stenen, takken, dakpannen. Het hoeft niet in het zicht! Achter de pallet-loungebank van Suzanne ligt ‘allemaal troep’. Egels en salamanders zijn er dol op.
Tip 3.
Kies voor biologische inheemse planten. Dit is waar Nederlandse insecten het liefst van smullen. Je zal het verschil snel merken!
Tip 4.
Laat stukjes gras wild groeien. Wilde planten en kleine diertjes zullen er dankbaar hun intrek nemen.
Tip 5.
Met een wormentoren maak je van gft-afval je eigen biologische compost en bladbemesting. Je kunt de wormen erbij kopen, of uit je eigen tuin vissen: je moet dan de rode wormen hebben, en niet de grijze. Let op: citrusschillen mogen niet in je wormentoren; die bevatten te veel gif.
Tip 6.
Mijn favoriete kweker in Noord-Holland is de Tuinstek in Wieringerwaard. Helemaal biologisch! Dichterbij zijn ook goede te vinden, zoals Zonneveld in Heerhugowaard en natuurlijk de Buitenkans op het Willibrodus terrein. 


De schaduw van de Balinese parasol creëert een ideaal chillhoekje. (Foto: Suzanne Leguijt)


‘De worm die we hadden ‘vrijgelaten’ uit de wormentoren probeerde zelf weer terug te kruipen.’ (Foto: Loen van Gulick)


Suzanne kiest voor inheemse planten, omdat die de biodiversiteit in Heiloo vooruithelpen. (Foto: Loen van Gulick)

Deze zomer kijken we zes weken lang over de schutting van groene doeners in Heiloo.  Suzanne Leguijt werkt bij gemeente Soest waar ze zich bezighoudt met energietransitie, en ze verzorgt de communicatie voor Land van Ons. Dit burgercollectief koopt land en herstelt daar de biodiversiteit en het landschap.