Niki Uhrin (29) uit Hoorn ziet deelname aan ‘Migrantenvrouwen leren door’ als groot cadeau

Algemeen
Natalie Huijsman (r), secretaris Juniusfonds, en Niki Uhrin, een van de deelnemers van 'Migrantenvrouwen leren door'.
Natalie Huijsman (r), secretaris Juniusfonds, en Niki Uhrin, een van de deelnemers van 'Migrantenvrouwen leren door'. Foto: Jan Siebring Fotografie

HOORN - Na succesvolle trajecten van ‘Migrantenvrouwen leren door’ komt er weer een vervolg. In dit traject worden migranten klaargestoomd om hun eigen vak weer op te pakken of te kiezen voor een ander passend beroep op hun denk- en werkniveau. Naast intensieve Nederlandse les betekent dit ook hulp bij het omzetten van diploma’s, loopbaanbegeleiding en beroepskeuze. Na het afronden van het traject hebben deze vrouwen meer en betere kansen op de arbeidsmarkt. Dit draagt bij aan de missie van Juniusfonds: het verminderen van structurele armoede in Westfriesland. Eén van de deelnemers die het traject succesvol heeft afgerond, is de 29-jarige Nikoletta (Niki) Uhrin uit Hoorn.

Mijn leven is veel rijker geworden

Nieuwkomers zitten vaak in een lastige situatie. De overheid erkent diploma’s uit hun thuisland niet en ze spreken na inburgering onvoldoende Nederlands om in hun eigen vak aan het werk te gaan of een opleiding te volgen. Niki komt oorspronkelijk uit Hongarije en emigreerde bijna zes jaar geleden naar Nederland. “In het begin redde ik mij prima in het Engels. Ik had verschillende banen bij internationale bedrijven waar ik niet per se Nederlands moest spreken. Ik vond het dus niet nodig om de taal te leren. Totdat ik in coronatijd mijn baan verloor. Om mijn kansen op de arbeidsmarkt te vergroten, besefte ik dat ik moest kunnen communiceren in het Nederlands. Mijn schoonmoeder zag in de krant de oproep van ‘Migrantenvrouwen leren door’. ‘Kijk, dit is iets voor jou’, zei ze. Het leek me een mooie kans, maar ik twijfelde wél. Want óf ik begon aan dat traject - dat zo’n anderhalf jaar duurt - óf ik ging op zoek naar een baan. Maar ja, om die baan te vinden moest ik toch echt de taal leren. En zo heb ik de knoop doorgehakt. Wat ook meespeelde, was dat ik in mijn sociale leven last had van het feit dat ik te weinig Nederlands sprak. In gesprekken kon ik niet meedoen. Mensen moesten zich aan mij aanpassen door Engels te gaan praten. Dat vond ik vervelend. ‘Migrantenvrouwen leren door’ zie ik als een soort gereedschap dat ik aangereikt kreeg, het voelt als een cadeau. Het traject vraagt veel energie en tijd, maar je krijgt er uiteindelijk heel veel voor terug.”

Intensief

Natalie Huijsman, secretaris Juniusfonds, is het met Niki eens. “Het is zeker een intensief traject dat zeker fulltime inzet van je vraagt. Zo’n tachtig procent daarvan besteed je aan het leren van de Nederlandse taal. In ongeveer één jaar tijd gaan deelnemers van taalniveau A2 (heel eenvoudig Nederlands, red.) naar C1/C2. Met dat niveau zouden de deelnemers zonder problemen een studie moeten kunnen volgen of een baan op hun niveau kunnen vinden. Tegelijkertijd volgen ze een loopbaantraject. Passen de diploma’s uit het thuisland? Wat is er nodig om die om te zetten? Is een ander vak interessant? Juniusfonds financiert het hele traject. EdiNova verzorgt de lessen Nederlands en Startwijzer verzorgt de intake, het loopbaantraject en de begeleiding bij het eventueel omzetten van diploma’s.”

Inspireren

“Mijn leven is nu veel rijker geworden”, zegt Niki. “Het is zó fijn dat ik mezelf nu kan uiten in de taal van het land waar ik woon. Ik kan nu veel beter mijn eigen identiteit aan anderen laten zien. Ik heb mijn eigen stem weer terug gekregen, zo zie ik het. Zoals ik al zei, zie ik dit project als een stuk gereedschap, maar in de praktijk moet je het wel zelf doen. Dat betekent heel veel oefenen en ook dúrven. In Hongarije heb ik een studie politicologie gedaan. Hier in Nederland ben ik bezig om mijn politieke ambities waar te maken en daar heb ik alle vertrouwen in. Migratie en integreren staan altijd op de politieke agenda en dat zijn onderwerpen die mij natuurlijk aanspreken.” Niki heeft na het traject een passende baan gevonden bij een bedrijf in Hoorn op de afdeling ‘sales support’. “Ik ben zo blij met deze baan! Ik zit daar helemaal op mijn plek. Ze bieden mij gelukkig alle gelegenheid om de taal te blijven oefenen. Ze houden er rekening mee dat ik nog niet op honderd procent zit en dat voelt fijn. Het biedt mij de gelegenheid om door te groeien. En daarom vind ik het ook belangrijk om mijn verhaal te vertellen. Een inburgeringscursus is écht niet voldoende als je volledig wilt integreren. Andere migrantenvrouwen die iets willen bereiken in Nederland, hoop ik met mijn verhaal te inspireren. Het is even doorbijten en het kost veel energie, maar uiteindelijk komt het goed en krijg je er alleen maar energie voor terug. Door de goede begeleiding heb ik me bovendien altijd heel veilig gevoeld in dit traject. Er is een fijn netwerk waar je altijd op terug kunt vallen.”

Informatiemiddag

Juniusfonds is op zoek naar ambitieuze migrantenvrouwen vanaf achttien jaar die in oktober willen starten met het traject. Een voorwaarde is dat ze in Westfriesland wonen. Meer weten? Kom dan naar de inloopinformatiemiddag op woensdag 29 maart van 12.00 tot 16.00 uur. Locatie: Dampten 16 in Hoorn. Hier geeft EdiNova ook de lessen Nederlands. Tijdens deze middag kunnen aanwezigen vragen stellen aan huidige en oud-kandidaten en docenten. Neem gerust kinderen mee. 

Meteen aanmelden? Bel dan met StartWijzer: 0229-274888. Let op: er is een beperkt aantal plekken beschikbaar voor dit traject. De inschrijving sluit 1 mei 2023.