Onechte kleuren in expositie ‘Huis voor de Stad’

Cultuur
Een van de werken die te zien zijn in 'Huis voor de Stad' in Hoorn.
Een van de werken die te zien zijn in 'Huis voor de Stad' in Hoorn. Foto: aangeleverd

HOORN - Wat gebeurt er als je ‘onechte kleuren’ gebruikt in je schilderij of tekening? De schaduwen in felle kleuren, niet zoals het hoort. Schilderijen uitgewerkt met verschillende lagen. Je ziet het in de nieuwe expositie van De Blauwe Schuit bij ‘Huis voor de Stad’ in Hoorn. De expositie is te zien van 3 mei tot en met 22 augustus.

Woningcorporatie Intermaris is een van de organisaties in het ‘Huis voor de Stad’ aan de Maelsonstraat in Hoorn. Dit is een plek waar verschillende maatschappelijke organisaties samenkomen. Dat zij een oproep deden voor exposanten voor in het gebouw, kon De Blauwe Schuit natuurlijk alleen maar meedoen.

De werken in de expositie

De werken in de expositie bij ‘Huis voor de Stad’ zijn gemaakt in de groepen van docent Hilde Schaap. Zij heeft haar cursisten schilderen met acrylverf en schilderen met olieverf, alsook de tekengroepen de opdracht gegeven om een onderwerp te kiezen en deze uit te werken met schaduwen in onechte kleuren. Dit resulteert in realistische beeltenissen met vervreemd kleurgebruik, haast sfeerbeelden door de surrealistische kleuren. De tekengroepen hebben met het thema bomen gewerkt, deze hebben zij in kleur weergegeven.

Als aanvulling op deze expositie hebben de cursisten in de groep van docent Thea Brouwers zich laten inspireren door de kunstschilder Nick McPhail. In de werken kregen zij de opdracht om in lagen te schilderen op een felgekleurde ondergrond, waardoor de kleur door de werken schemert. Zij hebben gewerkt aan een opdracht waarin zij een omgeving met een muur, hoek of trap hebben weergegeven, opgebouwd vanuit een gekleurde onderlaag. In deze omgeving moesten zij een herkenbare vorm plaatsen, bijvoorbeeld een fiets, wasrek, ligstoel of een mensfiguur. Met al deze elementen werden zij uitgedaagd om een mooie compositie te maken en in lagen te werken met acrylverf.

De expositie is te bezichtigen van 3 mei tot en met 22 augustus. Huis voor de Stad is open op maandag van 08.30 tot 16.00 uur en dinsdag tot en met vrijdag van 08.30 tot 17.00 uur. Het bevindt zich aan de Maelsonstraat 12 in Hoorn.