Expositie ‘Zeg het met kunst’ bij Omringlocatie Lindendael

Cultuur
In de expositie ‘Zeg het met kunst’ vind je de verhalen van mensen met afasie.
In de expositie ‘Zeg het met kunst’ vind je de verhalen van mensen met afasie. Foto's: aangeleverd

HOORN - In de expositie ‘Zeg het met kunst’ vind je de verhalen van mensen met afasie. In het Afasie Atelier bij Omring locatie Lindendael werken zij elke maandagmorgen aan hun kunstzinnige vaardigheden, die ook bevorderend werken in het stimuleren van communicatieve vaardigheden van de cursisten. In de expositie zijn tekeningen en schilderijen te zien.

In 2012 is het Afasie Atelier opgericht in Lindendael, een samenwerking die ontstond na contact tussen de afdeling Logopedie, Kunst- en Cultuurcentrum De Blauwe Schuit en de Stichting Marline Fritizius. Vanuit De Blauwe Schuit werd docent Hilde Schaap gekoppeld aan dit project, om mensen met afasie les te gaan geven. De cursisten op het atelier hebben afasie als een gevolg van een beroerte of ongeluk. Bij afasie is het taalcentrum in de linkerhersenhelft verstoord en is het voor de deelnemers van het atelier soms lastig om zich te uiten via taal. Kunst is dan een fijne manier om gevoel, emoties of hun verhaal te laten zien. Daarnaast is het helpend in hun herstel om de fijne motoriek en het ruimtelijk inzicht te verbeteren evenals het trainen van aandacht en concentratie. Vaardigheden die helpen bij het voeren van een gesprek. Zo zien docent Hilde Schaap en logopedist Laura Bas mooie vooruitgang bij de cursisten en niet alleen op kunstzinnig vlak! In de tentoonstelling zijn gedetailleerde potloodportretten, figuratieve tekeningen, eigen interpretaties van bekende kunstwerken en lijntekeningen gemaakt met pen te zien.

De expositie is te bezichtigen tot en met 28 juni in de gang naar de ruimtes van Dagbesteding Scala bij Omringlocatie Lindendael. Adres: Koepoortsweg 35 in Hoorn. Openingstijden: maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 19.00 uur. In het weekend van 9.00 tot 19.00 uur. Het Afasie Atelier is gratis toegankelijk dankzij de subsidie van de Stichting Marline Fritizius. Ben of ken jij iemand met afasie in de regio Westfriesland en heb je interesse in het atelier? Neem dan contact op met Laura Bas via behandelcentrum@omring.nl .