De Dansonderneming presenteert ‘Nellie’ in De Boterhal in Hoorn

Cultuur
De voorstelling 'Nellie' is een eerbetoon aan de jongste dochter van de bekende Hoornse verzetsstrijders Trien en Bart de Haan.
De voorstelling 'Nellie' is een eerbetoon aan de jongste dochter van de bekende Hoornse verzetsstrijders Trien en Bart de Haan. Foto: Jauwk Ras

HOORN - De Dansonderneming en Theater na de Dam presenteren zaterdag 4 mei de voorstelling ‘Nellie’, een eerbetoon aan de jongste dochter van de bekende Hoornse verzetsstrijders Trien en Bart de Haan. 

Als 15-jarige brengt Nellie al illegale krantjes rond. Na de arrestatie van haar moeder in 1942 neemt ze zorg op zich voor de vele onderduikers die haar ouders in hun woning aan de Noorderstraat 12 in Hoorn opvangen. 

‘Nellie’ wordt gedanst door vijftien jonge danstalenten in de leeftijd van 14 tot 19 jaar, die onder leiding van de Hoornse choreograaf Nanska van de Laar ook zelf een aandeel leveren aan de voorstelling.

‘Nellie’ is een vervolg op de voorstelling ‘Trien’ die choreograaf Nanska van de Laar vorig jaar met jongeren maakte in het kader van Theater na de Dam. ‘Trien’ was een ode aan de Westfriese verzetsvrouw Trien de Haan. De voorstelling ‘Nellie’ is onderdeel van de ruim 45 jongerenprojecten van Theater na de Dam die door heel Nederland plaatsvinden om 4 mei van extra betekenis te voorzien. Onder begeleiding van een professionele theatermaker gaan de jongeren in gesprek met (familieleden van) ooggetuigen, over hun herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog. Deze gesprekken, samen met andere bronmaterialen over de Tweede Wereldoorlog, vormen de basis van de jongerenvoorstellingen, zoals die in Hoorn over Nellie de Haan.

De Boterhal

‘Nellie’ gaat in première in De Boterhal in Hoorn, in de middag voorafgaand aan de Nationale Dodenherdenking op 4 mei om 16.00 uur. Een tweede voorstelling wordt gedanst om 18.30 uur en aansluitend na de herdenking, rond 20.45 uur, is de voorstelling nogmaals te zien. Na elke voorstelling is er ruimte voor reflectie in een gesprek. De voorstellingen zijn vrij toegankelijk, maar gezien het geringe aantal plaatsen is het aan te raden om te reserveren. Dit kan door een mail te sturen naar info@dansonderneming.com o.v.v. naam, tijdstip voorstelling en aantal personen.