PvdA Hoorn en Hart van Hoorn gaan voor realisatie Hoorns hunebed

Nieuws
Arnold Wegner (PvdA-Hoorn) en Chris de Meij (Hart van Hoorn) willen een replica van een hunebed op het stadsstrand realiseren.
Arnold Wegner (PvdA-Hoorn) en Chris de Meij (Hart van Hoorn) willen een replica van een hunebed op het stadsstrand realiseren. Foto: aangeleverd

HOORN - Bij de aanleg van het stadsstrand en onderhoudswerkzaamheden aan de dijk in Hoorn zijn oude rotsblokken gevonden die afkomstig zijn van voormalige hunebedden in Drenthe. Hart van Hoorn en de PvdA willen dat we in Hoorn meer over deze geschiedenis gaan vertellen en willen een replica van een hunebed op het stadsstrand realiseren. “Het biedt ons een unieke kans om een stukje prehistorie terug te brengen naar Hoorn en tegelijkertijd ons cultureel erfgoed te verrijken”, zegt Chris de Meij.

Waar Drenthe veilig boven NAP ligt moest men rond de Zuiderzee dijken bouwen om de woeste zee buiten te houden en de voeten droog te houden. De middeleeuwse dijken waren van zoden, zeewier en houten palen. In 1731 ontstond een invasie van paalwormen die alle palen van de dijk opaten. De dijk was kwetsbaar geworden en om wegspoelen te voorkomen werden grote hoeveelheden natuurstenen naar de randen van de Zuiderzee gebracht. Aanvankelijk kwam veel van deze stenen uit Drenthe waar de hunebedden werden gesloopt om de dijk te versterken. Later kwamen de stenen ook uit Scandinavië. Chris: “Duidelijk is wel dat zonder deze hunebedstenen uit Drentje Hoorn niet had bestaan. Tijd om hier dan ook iets mee te doen en het verhaal hierover te vertellen.”

In 1734 werd in Drenthe een resolutie aangenomen waarin het vernielen van de gedenktekens strafbaar wordt. Er stond een boete van honderd gulden op de vernieling van een graf of de roof van stenen. Toch verdwenen na het aannemen van deze resolutie nog vele hunebedstenen en minstens zeven complete hunebedden. In de loop van de negentiende eeuw nam de belangstelling voor hunebedden, en voor het verleden in het algemeen, toe, en werden ze beschermd.

Realisatie Hoorns hunebed

Het idee dat Hart van Hoorn en PvdA Hoorn hebben, is dat wij met de kennis over deze rotsblokken er ook meer over gaan vertellen. “Het is een uniek verhaal en zal daarmee veel bezoekers trekken. Duidelijk is dat Stichting Archeologie West-Friesland in onze ogen hier een belangrijke rol in kan spelen. Mogelijk kunnen er een aantal lezingen gegeven worden. Wij stellen voor om deze historische hunebedstenen in Hoorn te herstellen en te integreren in een ‘Hoorns Hunebed’, als een eerbetoon aan onze voorouders en een unieke attractie voor zowel inwoners als toeristen. Het stimuleert de lokale economie door meer bezoekers naar de stad te trekken en de horeca en detailhandel te ondersteunen.”

Historische significatie

Het behoud en herstel van deze hunebedstenen biedt volgens Hart van Hoorn en PvdA een unieke kans. “Het Hunebed in Hoorn kan gaan dienen als een tastbare herinnering aan ons verleden en biedt educatieve mogelijkheden voor scholen en historische rondleidingen in het kader van ‘Hoorn en de strijd tegen het water’”, besluit Chris.