Afscheid voorzitter Eddy Boom van Comité 40-45 Hoorn

Nieuws
Zeventien jaar lang was Eddy Boom het boegbeeld van het Comité 40-45 Hoorn en heeft hij zich onvermoeibaar voor het comité ingezet.
Zeventien jaar lang was Eddy Boom het boegbeeld van het Comité 40-45 Hoorn en heeft hij zich onvermoeibaar voor het comité ingezet. Foto: Benno Ellerbroek

HOORN - Met het leiden van de officiële ceremonie ter gelegenheid van de dodenherdenking en een receptie neemt Eddy Boom zaterdag 4 mei afscheid van Comité 40-45 Hoorn. Zeventien jaar was hij voorzitter. In die periode was hij het boegbeeld van het comité en heeft hij zich onvermoeibaar voor het comité ingezet.

In 2007 werd Eddy Boom voorzitter. Vanaf dag een zette hij zich onvermoeibaar in voor het uitdragen van de belangrijkste doelstelling van het comité: herinneren om niet te vergeten. Al snel ging het comité onder zijn energieke leiding meer zaken organiseren dan alleen de jaarlijkse stille tocht en de dodenherdenking.

Het comité richtte zich met zijn activiteiten vooral op (basis)scholen: met filmavonden, publicaties en bijzondere activiteiten. In het lustrumjaar 2010 haalde hij een theatervoorstelling over Anne Frank naar Hoorn en organiseerde het comité een drukbezochte tentoonstelling in de Noorderkerk.

Adoptie monumenten

Vanaf 2009 kregen scholen de gelegenheid om een Hoorns oorlogsmonument te adopteren. Eddy Boom organiseerde daaromheen tal van activiteiten: publicaties, kunstprojecten en gastlessen. Generaties leerlingen van basisscholen in Hoorn herinneren zich zijn lessen levendig. Inmiddels is er een aparte werkgroep die de lessen verzorgt.

In 2011 werd een oude traditie nieuw leven ingeblazen: een (gratis toegankelijk) concert in de Oosterkerk na afloop van de Dodenherdenking om de overgang van 4 naar 5 mei te vieren. Tal van muziekgezelschappen hebben in de loop der jaren dit concert verzorgd. Van de internationaal bekende violiste Birthe Blom tot Musical Popkoor Broadway. In 2024 verzorgt het Westfries Mannenkoor dit concert.

Struikelstenen

Het idee van Hoorns jongste onderduikster, Flory Neter-Polak, om in Hoorn struikelstenen neer te leggen voor door de nazi’s vermoorde Joden uit Hoorn pakte Eddy Boom direct op. In 2012 kwamen er struikelstenen voor zestien Joodse oud-inwoners. En er komen er nog steeds bij: in 2023 werd de achttiende steen gelegd voor oud-schooldirecteur en verzetsstrijder Koos Poll.

Open Joodse Huizen

Het landelijk initiatief voor het project Open Joodse Huizen vond direct een enthousiast onthaal bij Eddy Boom. Het comité werd vanaf de eerste editie deelnemer. Vertellers, bezoekers en bewoners delen verhalen op plekken waar Joden of verzetsmensen woonden of werkten tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Gevelstenen

Mede dankzij de inzet van Eddy Boom kreeg Hoorn er diverse gevelstenen bij die de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog in Hoorn levend houden. Gevolgd door het initiatief om deze en alle andere monumenten te voorzien van QR-codes die verwijzen naar het bijbehorende verhaal. Zo kwamen er monumenten voor de verzetsvrouwen Gré Visser (2012), Odile Moreels (2020) en Trien de Haan (2023), voor de medewerkers van de geheime telefooncentrale Post Poddie (2017) en voor de weggevoerde en nooit teruggekeerde Joodse medeburgers uit Hoorn bij het station (2020).

Website, app en digilessen

Een van de paradepaardjes van het comité werd de website Oorloginhoorn.nl en de gelijknamige app met een wandeling voor volwassenen en een speurtocht. De website, met onder andere digilessen en steeds meer verhalen over wat zich in Hoorn tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft afgespeeld, ontwikkelt zich meer en meer tot hét informatieplatform.

Eddy Boom zag kansen en wist die door zijn enorme netwerk snel concreet te maken en van de grond te krijgen. Onvermoeibaar pakte hij - meestal op de fiets - alles op wat daarvoor nodig was.

Taken verdeeld

De afgelopen twee jaar hebben de huidige bestuursleden zich voorbereid op het vertrek van hun voorzitter, al is dat door omstandigheden een jaar eerder dan verwacht. Er kwam een vierjarenbeleidsplan, het financiële draagvlak werd verstevigd door nieuwe sponsoren aan te trekken en er zijn diverse werkgroepen gevormd, zoals de werkgroep Educatie en de werkgroep Tachtig jaar vrijheid.

Wie Eddy Boom gaat opvolgen als voorzitter is nog niet besloten. De voorzitterstaken en overige portefeuilles zijn opnieuw verdeeld. De prioriteit ligt bij het verder uitbouwen als team van het prachtige fundament dat Eddy de afgelopen zeventien jaar heeft gelegd.