Muurschildering onthuld in Jan Haringsteeg in Hoorn

Nieuws
Wethouder Axel Boomgaars onthulde woensdag 17 april de muurschildering.
Wethouder Axel Boomgaars onthulde woensdag 17 april de muurschildering. Foto: Wally Ooms

HOORN - Axel Boomgaars, wethouder Kunst en Cultuur van de gemeente Hoorn, onthulde woensdag 17 april een fraaie muurschildering in de Jan Haringsteeg in Hoorn. Op het door Eva van der Klei vervaardigde kunstwerk aan de muur is Jan Haring te zien en zijn heldendaad tijdens de Slag op de Zuiderzee. 

Ondanks de heldenstatus die Jan Haring krijgt toegewezen voor zijn rol in de Slag op de Zuiderzee zijn er in Hoorn nauwelijks verwijzingen naar hem en zijn verhaal. Alleen een naar hem vernoemde steeg.

Deze steeg heeft de gemeente Hoorn samen met de bewoners aan weerszijden een andere invulling kunnen geven. Mural artist Eva van der Klei heeft held Jan Haring recht gedaan door zijn verhaal op een prachtige manier te verbeelden. De nog jonge Eva (17 jaar) kwam er op OSG West-Friesland achter dat ze muurschilderingen ‘wel heel leuk’ vond. Toen ze in aanraking kwam met spuitbussen ging ze helemaal los. De muurschildering in de Jan Haringsteeg heeft ze in een week tijd kunnen voltooien, nadat eerst een ontwerp was gemaakt, waarbij met name een wapperende vlag de nodige hoofdbrekens kostte tijdens de uitvoering.

Cadeaus

De wethouder liet in zijn toespraak weten zeer te spreken te zijn over de muurschildering, nadat daar op het gemeentehuis eerder overleg over had plaatsgevonden met Eva van der Klei. Kort ging hij nog nader in op de belangrijke rol die Jan Haring had gespeeld tijdens de Slag op de Zuiderzee. Hij prees niet alleen het resultaat, maar ook de kunstenares zelf, de buurtbewoners en de initiatiefnemers. Daarbij overhandigde hij bloemen en een boek aan de betrokkenen, waarna onder het genot van een hapje verder kon worden stilgestaan bij de verrijkende muurschildering in de Jan Haringsteeg.