Stichting Moving Mountains bereikt mijlpaal: school in Masai-regio Tanzania geopend

Nieuws
Het team van Moving Mountains voor de spiksplinternieuwe middelbare school in Ngababo, Tanzania.
Het team van Moving Mountains voor de spiksplinternieuwe middelbare school in Ngababo, Tanzania. Foto's: aangeleverd

HOORN - ‘Together we can move mountains’ luidt de inspirerende lijfspreuk van de in 2022 opgerichte Hoornse stichting Moving Mountains. Wat begon als een initiatief van een groep ambitieuze vrienden, is uitgegroeid tot een professioneel team van toegewijde mensen. Waar ze het allemaal voor doen? “Voor een betere toekomst van de kinderen in Tanzania”, laat John Benning weten. Het eerste project van de stichting, een middelbare school in Ngababo, is nu net klaar. 

Ngababo ligt in de Masai-regio. De middelbare school die nu gebouwd is, is bedoeld voor kinderen van kansarme Masai-families. “Die bouw was heel hard nodig, want in de regio is nog maar één andere middelbare school gevestigd”, legt Christiaan Verschoor uit. “Hierdoor kunnen veel kinderen niet naar school. Onze school biedt elke vier jaar aan 160 kinderen de kans op het volgen van onderwijs. Voor meisjes heel belangrijk, omdat zij anders op jonge leeftijd zouden trouwen. Maar ook voor jongens, omdat zij anders verantwoordelijk zouden zijn voor het hoeden van vee. Deze school geeft hoop op een beter leven.”

Droom

De komst van deze school is een droom die uitkomt, vinden Christiaan en John. “Toen wij een paar jaar geleden een reis maakten naar Afrika, wilden we de hoogste top, de Kilimanjaro, beklimmen. Het werd een compleet andere reis dan we van tevoren bedacht hadden”, blikt John terug. “We werden daar geconfronteerd met het besef dat veel mensen niet zo bevoorrecht zijn als wij. Maar wij zagen ook dat er instanties en vrijwilligers zijn die er alles aan doen om een verschil te maken voor deze mensen. Dat raakte ons diep, maar het inspireerde ons ook.”

Dr. Cornelia

Vanuit de gedachte ‘Samen kunnen we bergen verzetten’ is twee jaar geleden daarom Moving Mountains opgericht. “De toekomst van de lokale vrouwen en kinderen verbeteren, daar draait het om. Een verbetering die heel hard nodig is, zeker als het om onderwijs gaat. Daarom was die behoefte aan een middelbare school zo groot.” De stichting werkt nauw samen met Dr. Cornelia. “Zij heeft ons ondersteund bij de bouw van dit schoolproject. We hebben haar ontmoet nadat wij de Kilimanjaro hadden beklommen. Cornelia leidt momenteel de grootste stichting van Tanzania die vijftien jaar geleden door haar moeder werd opgericht. Ze doet haar uiterste best, maar ze heeft meer hulp nodig. Daarom besloten wij de handen ineen te slaan om de bouw van de school te realiseren”, legt Christiaan uit.

Opening

Dankzij de inspanning van het team en vele partners, ambassadeurs en donateurs is het gelukt om de school vorig jaar januari te openen en konden de eerste veertig leerlingen starten. “Een fantastisch moment natuurlijk”, laat Christiaan weten. “Meer dan vierhonderd mensen deden mee met de festiviteiten. Natuurlijk waren wij op de dag van de opening zelf ook aanwezig. Als je dan ziet hoeveel er in één jaar tijd bereikt is... dat is echt ongelooflijk. Toen de school gebouwd werd, was de grond eromheen helemaal dor. Nu zag alles er mooi groen uit en werden er allerlei gewassen en groenten verbouwd. Leerlingen gaven ons een rondleiding en wisten er veel over te vertellen. Precies wat we met deze school willen: de kinderen leren hoe zij op een duurzame wijze met de grond kunnen omgaan. De school richt zich daarbij op regeneratieve landbouw, een bewezen manier om bodemuitputting te stoppen en deze te herstellen, terwijl er een betere kans is op een gezonde oogst. Op deze manier blijft het land gezond voor toekomstige generaties. De school telt nu tachtig leerlingen. Ze zijn ontzettend dankbaar en blij.”


Bewustwording

John en Christiaan doen het uiteraard niet alleen. De kerngroep van Moving Mountains bestaat uit Sophie Nieuwehuijs, Tristan Reemer, Rubya Trouerbach, Ayesha Sitter, Sander Mook en Bas Vos. Daarnaast krijgt de stichting hulp van diverse andere mensen die ook onderdeel zijn van Moving Mountains. “Samen proberen we de bekendheid van onze stichting te vergroten en acties op touw te zetten. Daarbij vinden we het heel belangrijk om bij mensen, vooral bij kinderen, een stukje bewustwording te creëren”, benadrukt Christiaan. “Zo van: het is niet vanzelfsprekend dat je overal ter wereld naar school kunt. Door met kinderen in Nederland te praten over de verschillen die er op de wereld zijn op het gebied van levensstijl en kansen, hopen we ze bewust te maken.” John vult aan: “Maar we willen zeker ook laten zien dat ze die kinderen in Tanzania kunnen helpen, bijvoorbeeld door zich te laten sponsoren tijdens sportactiviteiten die we organiseren. Verder proberen we natuurlijk zoveel mogelijk mensen in Nederland enthousiast te maken. Onze familieleden hebben we sowieso al besmet met het Moving Mountain-virus”, lacht John.

Ambities

Het eerste project is dus af. De school, met nu 80 leerlingen, groeit volgend jaar naar 120 leerlingen. Het jaar daarna worden dat er 160. “Wat ons volgende project gaat worden? Daar gaan we over brainstormen”, laat John weten. “We hebben de smaak nu wel te pakken gekregen, onze ambities zijn groot. We blijven ons inzetten voor duurzame projecten en voor mensen in kansarme posities. Ons team bestaat uit alleen maar gedreven mensen die samen de schouders eronder zetten, dus ik heb er alle vertrouwen in dat we nog veel kunnen bereiken.”

Wil je meer weten over stichting Moving Mountains of wil je een donatie doen? Kijk op https://movingmountains.world/nl/ Ook is het mogelijk om als bedrijf of particulier partner te worden van de stichting. Gedurende een vaste periode kun je dan bergen verzetten voor anderen. Je draagt hiermee direct en structureel bij aan de kansen van kinderen in Tanzania. Kijk voor meer informatie op de website.