Meezingen, meebewegen, meeluisteren én meedoen tijdens Hoornse Stadsfeesten

Uitgaan
Het grootste, gratis toegankelijke, festival van de regio biedt als vanouds een bómvol programma.
Het grootste, gratis toegankelijke, festival van de regio biedt als vanouds een bómvol programma. Foto: @Awarnach

HOORN - Het is bijna zover: vrijdag 9, zaterdag 10 en zondag 11 juni barsten de Hoornse Stadsfeesten (HSF) los in de mooie historische binnenstad. Het grootste, gratis toegankelijke, festival van de regio biedt als vanouds een bómvol programma en voor ieder wat wils. 

Meedoen staat deze editie nóg meer centraal. Samen met woordkunstenaars, dansers, muzikanten, dj’s, ervaren en beginnende artiesten, superhelden, sponsors, donateurs, veel vrijwilligers en bezoekers. Want samen is immers zo veel leuker! 

Verduurzamen 

Een evenement brengt, naast natuurlijk veel plezier, ook veel afval met zich mee. De organisatie van de Hoornse Stadsfeesten heeft dit jaar, samen met partner Ngage Recruitment, ingezet op het verduurzamen van het evenement. Zo wordt dit jaar gebruik gemaakt van groene stroomvoorziening van EcarACCU (onderdeel van Autogroep Ursem Barten) en dragen de vrijwilligers geen nieuw gekochte, maar vintage kleding van Episode. Ook verstrekt de organisatie geen papieren programmaboekjes meer. In de stad worden informatiezuilen geplaatst en bezoekers kunnen uiteraard terecht op de website www.hoornsestadsfeesten.nl of de socials voor de programmering. Samen met Bart Woelders van Circu Cup Beker recycling (en eigenaar van café Vièra) en de lokale horeca wordt een plan opgezet om plastic bekers tijdens evenementen in Hoorn te kunnen recyclen. “Binnenkort moeten plastic bekers bij evenementen worden gerecycled. Deze regel geldt nog niet tijdens het Hoornse Stadsfeesten-weekend, maar wij willen graag met betrokken partijen en lokale horeca meedenken over hoe dit in de nabije toekomst gerealiseerd kan worden. Ook hier is samen zo veel leuker”, vertelt voorzitter Theo Viset. “Gooi je beker niet op de grond, maar gooi hem in één van de vuilnisbakken bij de bar. Kleine moeite, groot plezier!”

Programma

Tijdens het weekend kunnen bezoekers kiezen uit ruim honderd verschillende optredens. Niet alleen de programmering is divers en uniek, ook de locaties! Eén van die locaties dit jaar is het Westfries Museum. In afwachting van de verbouwing opent het museum als ‘Westfries Museum XL (eXtra Leeg)’ de deuren tijdens de Hoornse Stadsfeesten voor unieke optredens, zoals ligconcerten, een tentoonstelling van jonge kunstenaars, een open podium voor jonge dichters tot 27 jaar en de Hoornse Stadspoetryslam onder leiding van stadsdichter Levi Noë. Daarnaast huisvest het museum dit jaar de Centrale Post, de uitvalbasis voor de organisatie en vele vrijwilligers. In Westerhaven aan het Achterom wordt zaterdag voor cliënten van Westerhaven, Hollandse Cirkel, Nieuwland én De Boogerd een prikkelarme silent disco georganiseerd. 

Jonge(re) bezoekers

Op locatie Spoorstraat is zondag 11 juni veel aandacht voor de jongere bezoekers, met onder andere de Superhero Academy, silent disco, luchtkussens, Spellenhoorn, Pippi partijtjes, Simon Ballon, Double V Kids, Super Zumba Kids én de vrijwillige jeugdbrandweer. 

Naast eerdere genoemde (binnen)locaties en de buitenpodia op Koepoortsplein, Kerkplein, Roode Steen en de Westfries Goed Stage op de Veemarkt is er ook geprogrammeerd in proeflokaal Charlies op de Dubbele Buurt, Platenzaak Uptown in de Nieuwsteeg en in muziekcafé Swaf in de Kerkstraat. De Hoornse Stadsfeesten trapt vrijdagavond af met onder andere de Hoornse Stadskaraoke op de Roode Steen. Ook dans je deze avond mee met J!m en Jaaf én met Ryan Benoir & Mr. Saxy. Zaterdag zie je op de Roode Steen de viering van de Raad van Kerken, optredens van Westend, Megan Fleur en dans je mee met DJ Floydd. Zondag kan je genieten van onder andere The Piano Man, een Billy Joel/Elton John tribute, Inge van Calkar en The Night of the Guitar. Liefhebbers van dans kunnen terecht op vrijdagavond in de Oosterkerk en genieten van optredens door dansschool Moves. Deze kerk is zaterdag het decor voor optredens van verschillende koren, zoals Soul & Gospelkoor UpTight, Popkoor Popcorn en Musical Popkoor Broadway. Zondag luister je hier naar bijvoorbeeld De Hoornse Brassband, of kijk je naar dans van Double V en TjillSkillz. In de Noorderkerk geeft de klassieke afdeling van muziekschool Boedijn muzikaal talent een podium. Lakeside Stories zijn geprogrammeerd op zaterdag in proeflokaal Charlies op de Dubbele Buurt. Zondag kunnen liefhebbers van singer-songwriters hier terecht voor optredens van Lotte, Rianne en Chanbel. Platenzaak UpTown in de Nieuwsteeg biedt ín de winkel een podium aan kleine liedjes met Christie en Lorena & The Tide. 

Op de vrijdagavond wordt op het Koepoortsplein techno gedraaid en zaterdag treden hier bands op van leerlingen van muziekschool Boedijn, Momentum, Twice the Same en Man as Plague. Zondag is er muziek door de drummers van drumschool Sven Bakker, gitaarleerlingen van Jan Schneider en bands als BLUNT, Crows from Ashes, Baardvader en BLINK-182 TRIBUTE. Op de Veemarkt, bij de Westfries Goed Stage, kun je vrijdag swingen met DJ Outside en meezingen met Vester en Onder de Dijk. Zaterdag zijn daar onder andere Ska Fé, de Jonges en NotSerious geprogrammeerd. In muziekcafé Swaf luister je vrijdag naar bands als RedFire en STEENkoud, zaterdag zijn daar optredens van Stories from Shamehill en Possum Belly, en zondag van onder andere Mila en JVT band. Op het Kerkplein kan je op vrijdag rocken met bijvoorbeeld Rhinorino en dansen met Leoparte. Zaterdag kan je rappen met Engel en Wallplug en dansen met Onstuimig. Zondag kan je hier genieten van Zach Steiner and the Cynical Bastards, The Zanders, The Crystal Ship én vier je het vijfjarig jubileum van Glock ’45 mee. 

Nog even terugkomend op de ligconcerten in het Westfries Museum: zaterdagmiddag droom je hier, liggend op een matrasje, ontspannen weg bij de pianoklanken van Bo de Myttenaere, bij de mooie liedjes van De Mannen van Stavast en geniet je liggend van Café Chantant. Zondag zijn op deze locatie ook de ligconcerten met gitarist Jan Wouter Oostenrijk en Koor Grenzeloos. Danny van Kessel, Megan Roele en Wouter Hakhoff sluiten samen de serie ligconcerten af. 

Kijk voor het hele programma op www.hoornsestadsfeesten.nl .