Opening zwemseizoen 2024: veilig zwemmen in open water

Nieuws
Het is aan te raden altijd te douchen na het zwemmen in open water.
Het is aan te raden altijd te douchen na het zwemmen in open water. (Foto: aangeleverd)

REGIO - Het zwemseizoen voor open water ging 1 mei van start.  Zwemmen en recreëren in het water en op het strand brengt verkoeling en plezier, maar is niet zonder risico’s. Jaarlijks verdrinken in Nederland tientallen mensen in het open water of worden ziek, omdat het water niet schoon is. De provincie adviseert daarom alleen te zwemmen op aangewezen zwemlocaties. Hier wordt de veiligheid en de kwaliteit van het zwemwater regelmatig gecontroleerd. Op het blauwe informatiebord bij de zwemlocatie, of op www.zwemwater.nl, is te zien of een specifiek zwemadvies geldt.

De provincie Noord-Holland heeft in haar provincie 151 plekken aangewezen als zwemlocatie. Op sommige, niet aangewezen zwemlocaties, is het verboden om te zwemmen, zoals bij bruggen, sluizen en in vaarwegen. Op sommige locaties kan stroming aanwezig zijn, kunnen er objecten in het water liggen of kan de overgang, van diep naar ondiep, snel gaan. De provincie raadt aan hierop alert te zijn. Ook geeft de provincie aan dat het belangrijk is de adviezen te volgen van de lifeguard, als ze er zijn, en te letten op eventuele vlaggen die aangeven of zwemmen veilig is: rood, geel, oranje of paars in de vlag wijst op gevaar. Wanneer men gaat zwemmen, is het belangrijk ervoor te zorgen iemand op hen let. Dit geldt extra bij zwemmen in zee. Meer tips over veilig zwemmen in open water zijn te vinden op https://veiliginenuithetwater.nl/.

PFAS

Tijdens het zwemseizoen wordt de kwaliteit van het zwemwater regelmatig gemeten op bepaalde (poep)bacteriën of terugkerend blauwalg. De provincie laat dit jaar voor het eerst, in april en juli, controleren op de aanwezigheid van PFAS bij verschillende zwemlocaties. De focus ligt op PFAS, omdat er landelijk zorgen bestaan over de mogelijk te hoge PFAS-concentraties en de gezondheidsrisico’s voor zwemmers. De provincie wil erachter komen hoe dit zit bij de aangewezen zwemlocaties in Noord-Holland. De provincie gaat in gesprek met onder meer Noord-Hollandse waterschappen, Rijkswaterstaat en andere provincies, over de mogelijkheden van het in beeld brengen van andere gevaarlijke stoffen bij aangewezen zwemlocaties.

Douchen

Het is aan te raden altijd te douchen na het zwemmen in open water. Mocht dat niet kunnen, dan dient men in ieder geval de handen te wassen voordat iets gegeten wordt. Bij een bezoek aan het strand dient men extra alert te zijn als kinderen en huisdieren in zeeschuim spelen. Micro-organismen en chemische stoffen zoals PFAS kunnen zich namelijk ophopen in zeeschuim. Het is verstandig zoveel mogelijk te voorkomen dat ze het zeeschuim inslikken.

Bij verschillende watersporten, zoals surfen en kajakken, komt men ook in aanraking met open water. Hiervoor gelden dezelfde adviezen als voor zwemmen: men dient te douchen na in het water te zijn geweest of in ieder geval de handen te wassen voordat er gegeten wordt.