Sterke eerste helft bezorgt TopKip Lions overwinning

Fel duel.
Fel duel. (Foto: Aangeleverd)

TUBBERGEN/LANDSMEER - Met een ijzersterke eerste helft heeft TopKip Lions de basis gelegd voor een overwinning op Jolly Jumpers in de derde wedstrijd in de halve finale van de play-offs. TopKip Lions won met 69-79 en is nog één winstpartij verwijderd van de finale om het landskampioenschap.

Het was uiteindelijk nog best curieus dat TopKip Lions won, want Jolly Jumpers had maar liefst 16 rebounds meer en mede als gevolg daarvan 18 pogingen extra om tot scoren te komen. Het was het schotpercentage dat uiteindelijk doorslaggevend was. TopKip Lions scoorde een nette 28 van de 57 pogingen (49%), terwijl Jolly Jumpers slechts 26 van de 75 schoten (35%) door het netje kreeg.

De eerste punten waren woensdagavond voor Jolly Jumpers, maar daarna was het TopKip Lions dat het scoren overnam. Een drive van Lindsay Pengel, een score van Richelle van der Keijl en een lay-upje van Charlotte van Kleef en de stand was 3-6. Myrthe den Heeten gooide er een driepunter in en Claire Hirman scoorde in de fastbreak. De vijf basisspeelster zorgden allen voor punten en dat was in de vorige verloren wedstrijd tegen Jolly Jumpers in de hele eerste helft niet gelukt.

Een time-out van Jolly Jumpers bij een stand van 7-15 leverde weinig op, want Charlotte van Kleef gooide er direct daarna twee driepunters in en zorgde voor een 7-21 voorsprong. De eerste 10 minuten werden afgesloten met een fijne 12-24 voorsprong.

In het tweede kwart waren het Myrthe den Heeten en Kim Hartman die de score openden. Jolly Jumpers scoorde daarna één vrije worp, maar het lukte de Tubbergse ploeg vervolgens bijna 7 minuten lang niet om tot scoren te komen. De wanhopige coach van Jolly Jumpers stond gebarend en tandenknarsend toe te kijken hoe TopKip Lions ondertussen uitliep naar 13-37. Toch kwam Jolly Jumpers de laatste 2 minuten een beetje beter in de wedstrijd. Met 21-39 werd de rust ingegaan.

In de tweede helft leek TopKip Lions met scores van Richelle van der Keijl en Charlotte van Kleef (21-43) verder te bouwen aan een voorsprong, maar Jolly Jumpers kwam steeds beter in de wedstrijd. TopKip Lions kon tot 34-53 de ruime voorsprong goed in stand houden, maar door een goede fase van Jolly Jumpers kroop deze dichterbij naar 44-58. De rebound van de Landsmeerse ploeg was slecht verzorgd en gaf Jolly Jumpers herkansing op herkansing. En waar de ploeg uit Tubbergen in het tweede kwart verzuimde, gooiden ze de kansen er nu wel in. Twee vrije worpen van Claire Hirman zorgden voor de stand na drie kwarten 44-60.

Hoewel het verschil nog aanzienlijk was, voelde het publiek dat de wedstrijd nog niet gespeeld was. Jolly Jumpers rook ook nog kansen. Maar TopKip Lions liet de voorsprong niet meer glippen. Epiphany Etienne gooit er nog even 5 punten in. Met fouten probeerde Jolly Jumpers de laatste minuten nog de wedstrijd te keren, maar Lindsay Pengel (2) en Myrthe den Heeten (4) gooiden hun vrije worpen er feilloos in. Met een stand van 69-79 ging TopKip Lions met de punten naar huis.

TopKip Lions staat nu in de best-of-five serie met 2-1 voor. Het gaat erom wie het eerst 3 wedstrijden wint. Komende zaterdag staat de vierde wedstrijd van de halve finale van de play-offs op het programma. TopKip Lions is bij winst zeker van de finale om het landskampioenschap. Jolly Jumpers zal echter alles in het werk stellen om het TopKip Lions zo moeilijk mogelijk te maken. De sleutel tot het succes lijkt te liggen in de rebounds en het schotpercentage. TopKip Lions kan de steun van supporters aanstaande zaterdag dan ook hard gebruiken. De wedstrijd is op zaterdag 11 mei, om 18.30 uur in sporthal De Vlaskoel in Tubbergen.

Kwartstanden: 12-24, 21-39, 44-60, 69-79. Scores: Charlotte van Kleef 19, Myrthe den Heeten 16, Richelle van der Keijl 15 (13 rebounds), Lindsay Pengel 10, Epiphany Etienne 7, Kim Hartman 6, Claire Hirman 4, Janna Vogelaar 2.